Iisus da ucenicilor Sai cele din urma invataturi


Iisus da ucenicilor Sai cele din urma invataturi

Iisus este calea care duce la Tatal

Zis-a Iisus ucenicilor Sai: "Sa nu se tulbure inima voastra; credeti in Dumnezeu, credeti si in Mine. In casa Tatalui Meu multe locasuri sunt. Iar de nu, v-as fi spus. Ma duc sa va gatesc loc. Si daca Ma voi duce si va voi gati loc, iarasi voi veni si va voi lua la Mine, ca sa fiti si voi unde sunt Eu. Si unde Ma duc Eu, voi stiti si stiti si calea".

Toma I-a zis: "Doamne, nu stim unde Te duci; si cum putem sti calea?" Iisus i-a zis: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine. Daca M-ati fi cunoscut pe Mine, si pe Tatal Meu L-ati fi cunoscut; dar de acum Il cunoasteti pe El si L-ati si vazut".

Filip I-a zis: "Doamne, arata-ne noua pe Tatal si ne este de ajuns". Iisus i-a zis: "De atata vreme sunt cu voi si nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal" (In. 14, 1-9).

Iisus fagaduieste ucenicilor ca le va trimite pe Mangaietorul

"Daca Ma iubeste cineva, va pazi cuvantul Meu, si Tatal Meu il va iubi, si vom veni la el si vom face locas la el. Cel ce nu Ma iubeste nu pazeste cuvintele Mele. Dar cuvantul pe care il auziti nu este al Meu, ci al Tatalui care M-a trimis.

Acestea vi le-am spus, fiind cu voi; dar Mangaietorul, Duhul Sfant, pe Care-L va trimite Tatal, in numele Meu, Acela va va invata toate si va va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.

Pace va las voua, pacea Mea o dau voua; nu precum da lumea va dau Eu. Sa nu se tulbure inima voastra, nici sa se infricoseze.

Ati auzit ca v-am spus: Ma duc si voi veni la voi. De M-ati iubi, v-ati bucura ca Ma duc la Tatal, pentru ca Tatal este mai mare decat Mine. Si acum v-am spus acestea, inainte de a se intampla, ca sa credeti cand se vor intampla.

Nu voi mai vorbi multe cu voi, caci vine si stapanitorul acestei lumi si el nu are nimic in Mine; dar ca sa cunoasca lumea ca Eu iubesc pe Tatal si, precum Tatal Mi-a poruncit, asa fac" (In. 14, 23-31).

Iisus prevesteste stramtorarea ucenicilor Sai

"Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine. Si voi marturisiti, pentru ca de la inceput sunteti cu Mine. Acestea vi le-am spus ca sa nu va smintiti.

Va vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul cand tot cel ce va va ucide sa creada ca aduce inchinare lui Dumnezeu. Si acestea le vor face, pentru ca n-au cunoscut nici pe Tatal, nici pe Mine.

Iar acestea vi le-am spus ca sa va aduceti aminte de ele, cand va veni ceasul lor, ca Eu vi le-am spus. Si acestea nu vi le-am spus de la inceput, fiindca eram cu voi" (In. 15, 26-27; 16, 1-4).

Iisus vorbeste de lucrarea Sfantului Duh

"Dar acum Ma duc la Cel ce M-a trimis si nimeni dintre voi nu Ma intreaba: Unde Te duci? Ci, fiindca v-am spus acestea, intristarea a umplut inima voastra. Dar Eu va spun adevarul: Va este de folos ca sa Ma duc Eu. Caci daca nu Ma voi duce, Mangaietorul nu va veni la voi, iar daca Ma voi duce Il voi trimite la voi.

Si El, venind, va vadi lumea de pacat si de dreptate si de judecata. De pacat, pentru ca ei nu cred in Mine; de dreptate, pentru ca Ma duc la Tatal Meu si nu Ma veti mai vedea; si de judecata, pentru ca stapanitorul acestei lumi a fost judecat.

Inca multe am a va spune, dar acum nu puteti sa le purtati. Iar cand va veni Acela, Duhul Adevarului, va va calauzi la tot adevarul; caci nu va vorbi de la Sine, ci cate va auzi va vorbi si cele viitoare va va vesti. Acela Ma va slavi, pentru ca din al Meu va lua si va va vesti" (In. 16, 5-14).

Despartirea lui Iisus de ucenicii Sai va fi scurta

"Putin si nu Ma veti mai vedea, si iarasi putin si Ma veti vedea, pentru ca Eu Ma duc la Tatal". Deci, unii dintre ucenicii Lui ziceau intre ei: "Ce este aceasta ce ne spune: Putin si nu Ma veti mai vedea si iarasi putin si Ma veti vedea, si ca Ma duc la Tatal?"

Deci ziceau: "Ce este aceasta ce zice: Putin? Nu stim ce zice". Si a cunoscut Iisus ca voiau sa-L intrebe si le-a zis: "Despre aceasta va intrebati intre voi, ca am zis: Putin si nu Ma veti mai vedea si iarasi putin si Ma veti vedea? Adevarat, adevarat zic voua ca voi veti plange si va veti tangui, iar lumea se va bucura. Voi va veti intrista, dar intristarea voastra se va preface in bucurie. Deci si voi acum sunteti tristi, dar iarasi va voi vedea si se va bucura inima voastra si bucuria voastra nimeni nu o va lua de la voi".

Iisus indeamna la rugaciune

"Adevarat, adevarat zic voua: Orice veti cere de la Tatal in numele Meu va va da. Pana acum n-ati cerut nimic in numele Meu; cereti si veti primi, ca bucuria voastra sa fie deplina. Acestea vi le-am spus in pilde, dar vine ceasul cand nu va voi mai grai in pilde, ci pe fata va voi vesti despre Tatal.

In ziua aceea veti cere in numele Meu; si nu va zic ca voi ruga pe Tatal pentru voi, caci Insusi Tatal va iubeste pe voi, fiindca voi M-ati iubit pe Mine si ati crezut ca de la Dumnezeu am iesit".

Iisus prevesteste ca ucenicii Sai Il vor parasi

"Iesit-am de la Tatal si am venit in lume; iarasi las lumea si Ma duc la Tatal". Au zis ucenicii Sai: "Iata acum vorbesti pe fata si nu spui nici o pilda. Acum stim ca Tu stii toate si nu ai nevoie ca sa Te intrebe cineva. De aceea credem ca ai iesit de la Dumnezeu".

A raspuns Iisus: "Acum credeti? Iata vine ceasul, si a si venit, ca sa va risipiti fiecare la ale sale si pe Mine sa Ma lasati singur. Dar nu sunt singur, pentru ca Tatal este cu Mine" (In. 16, 16-32).

Indrazniti. Eu am biruit lumea (In. 16, 33).