Ilie in pustiu


Ilie in pustiu

Ilie fuge dinaintea Izabelei

Ahab spuse Izabelei cum Ilie a ucis pe preotii lui Baal, si aceasta se umplu de manie si puse oamenii sai sa urmareasca pe prooroc.

Cand a auzit Ilie aceasta, s-a sculat si a plecat sa-si scape viata sa, si a venit la Beer-Seba, care este in Iuda; si si-a lasat ucenicul acolo, iar el s-a dus mai departe in pustiu, cale de o zi, si s-a asezat sub un ienupar, si isi ruga moartea, zicand: "Mi-ajunge acum, Doamne! Ia-mi sufletul ca nu-s eu mai bun decat parintii mei!"

Si s-a culcat si a adormit acolo sub ienupar. Si iata un inger l-a atins si i-a zis: "Scoala de mananca si bea!" Si a cautat Ilie si iata, la capataiul lui, o turta coapta in vatra si un urcior cu apa. Si a mancat si a baut si a adormit iar.

Dar iata ingerul Domnului s-a intors a doua oara, s-a atins de el si a zis: "Scoala de mananca si bea, ca lunga-ti este calea!" Si s-a sculat Ilie si a mancat si a baut si, intarindu-se cu acea mancare, a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti, pana la Horeb, muntele lui Dumnezeu.

Domnul se arata lui Ilie

Si a intrat acolo intr-o pestera si a ramas acolo. Si iata cuvantul Domnului a fost catre el si i-a zis: "Ce faci aici, Ilie?" Iar Ilie a zis: "Cu ravna am ravnit pentru Domnul Dumnezeul Savaot, caci fiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au daramat jertfelnicele Tale si pe proorocii Tai i-au ucis cu sabia, ramanand numai eu singur".

Si a zis Domnul catre Ilie: "Intoarce-te inapoi si unge pe Elisei, fiul lui Safat, prooroc in locul tau! Eu insa mi-am oprit dintre israeliti sapte mii de barbati; genunchii tuturor acestora nu s-au plecat inaintea lui Baal si buzele tuturor acestora nu l-au sarutat".

Elisei se face ucenic al lui Ilie

Atunci a plecat Ilie de acolo si a gasit pe Elisei, fiul lui Safat, arand; acesta avea douasprezece perechi de boi la pluguri si la perechea a douasprezecea era el insusi. Si Ilie a trecut pe langa el, aruncandu-i mantia.

Atunci a lasat Elisei boii si a alergat dupa Ilie, zicand: "Lasa-ma sa merg sa sarut pe tatal si pe mama mea si voi veni dupa tine". Iar el i-a zis: "Du-te si vino inapoi, ca ce-am facut e facut!".

Plecand de la el, a luat o pereche de boi, a junghiat-o si, facand foc cu plugul boilor, a fript carnea lor, si a impartit-o la oameni si au mancat-o. Iar el s-a sculat si s-a dus dupa Ilie si a inceput sa-i slujeasca (3 Regi. 19).

Doresc sa ma despart de trup si sa fiu impreuna cu Hristos (Filip. 1, 23).