Inaintemergatorul lui Iisus Hristos


Inaintemergatorul lui Iisus Hristos

Ioan incepe a propovadui

In al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod, tetrarh al Galileii, Filip, fratele sau, tetrarh al Itureii si al tinutului Trahonitidei, iar Lisanias, tetrarh al Abilenei, in zilele arhiereilor Ana si Caiafa, a fost cuvantul lui, Dumnezeu catre Ioan, fiul lui Zaharia, in pustiu.

Si a venit el in toata imprejurimea Iordanului, propovaduind botezul pocaintei, spre iertarea pacatelor, precum este scris in cartea cuvintelor lui Isaia proorocul: Este glasul celui ce striga in pustiu: Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui. Orice vale se va umple si orice munte si orice deal se va pleca; caile cele strambe se vor face drepte si cele colturoase, drumuri netede. Si toata faptura va vedea mantuirea lui Dumnezeu" (Lc. 3, 1-6).

Iar Ioan avea imbracamintea lui din par de camila si cingatoare de piele imprejurul mijlocului, iar hrana lui era lacuste si miere salbatica. Si propovaduia el in pustiul Iudeii spunand: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!"(Mt. 3,1; 4).

Ioan boteaza cu botezul pocaintei

Atunci a iesit la el Ierusalimul si toata Iudeea si toata imprejurimea Iordanului, si erau botezati de catre el in raul Iordan, marturisindu-si pacatele.

Dar, vazand Ioan pe multi din farisei si saduchei venind la botez, le-a zis: "Pui de vipere, cine v-a aratat sa fugiti de mania ce va sa fie? Faceti, deci, roada vrednica de pocainta. Sa nu credeti ca puteti zice in voi insiva: Parinte avem pe Avraam, caci va spun ca Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam. Iata securea sta la radacina pomilor si tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca in foc" (Mt. 3, 5-10).

Si multimile il intrebau, zicand: "Ce sa facem, deci?" Raspunzand, Ioan le zicea: "Cel ce are doua haine sa dea celui ce nu are si cel ce are bucate sa faca asemenea".

Si au venit si vamesii sa se boteze si i-au spus: "Invatatorule, noi ce sa facem?" El le-a raspuns: "Nu faceti nimic mai mult peste ce va este randuit".

Si il intrebau si ostasii, zicand: "Dar noi ce sa facem?" Si le-a zis: "Sa nu asupriti pe nimeni, nici sa invinuiti pe nedrept, si sa fiti multumiti cu solda voastra".

Ioan da marturie despre Iisus Hristos

Iar poporul fiind in asteptare si intrebandu-se toti despre Ioan in cugetele lor: "Nu cumva el este Hristosul?" A raspuns Ioan tuturor, zicand: "Eu va botez cu apa, dar vine Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. El va va boteza cu Duh Sfant si cu foc. A Carui lopata este in mana Lui, ca sa curete aria si sa adune graul in jitnita Sa, iar pleava o va arde cu foc nestins" (Lc. 3,10-17).

Faceti deci roada vrednica de pocainta (Mt. 3, 8).