Incercarea credintei lui Avraam


Incercarea credintei lui Avraam

Sarra dobandeste un fiu

Apoi a cautat Domnul spre Sarra, cum ii spusese, si i-a facut Domnul Sarrei, cum ii fagaduise. Si a zamislit Sarra si a nascut lui Avraam un fiu la batranete, la vremea aratata de Dumnezeu. Si a pus Avraam fiului sau, pe care i-l nascuse Sarra, numele Isaac (Fac. 21, 1-3).

Dumnezeu incearca credinta lui Avraam

Dupa aceasta, Dumnezeu a incercat pe Avraam si i-a zis: "Avraame, Avraame, ia pe fiul tau, pe Isaac, pe singurul tau fiu, pe care-l iubesti, si du-te in pamantul Moria si adu-l acolo ardere de tot pe un munte, pe care ti-l voi arata Eu!"

Avraam se supune

Sculandu-se deci Avraam dis-de-dimineata, a pus samarul pe asinul sau si a luat cu sine doua slugi si pe Isaac, fiul sau; si taind lemne pentru jertfa, s-a ridicat si a plecat la locul despre care-i graise Dumnezeu.

Iar a treia zi, ridicindu-si Avraam ochii, a vazut in departare locul acela. Atunci a zis Avraam slugilor sale: "Ramaneti aici cu asinul, iar eu si copilul ne ducem pana acolo si, inchinandu-ne, ne vom intoarce la voi".

Luand deci Avraam lemnele cele pentru jertfa, le-a pus pe umerii lui Isaac, fiul sau; iar el a luat in maini focul si cutitul si s-au dus amandoi impreuna.

Atunci a grait Isaac lui Avraam, tatal sau, si a zis: "Tata!" Iar acesta a raspuns: "Ce este, fiul meu?" Zis-a Isaac: "Iata, foc si lemne avem; dar unde-i oaia pentru jertfa?" Avraam insa a raspuns: "Fiul meu, va ingriji Dumnezeu de oaia jertfei Sale!" Si s-au dus mai departe amandoi impreuna.

Dumnezeu cruta pe Isaac

Iar daca au ajuns la locul de care ii graise Dumnezeu a ridicat Avraam acolo jertfelnic, a asezat lemnele pe el si, legand pe Isaac, fiul sau, l-a pus pe jertfelnic, deasupra lemnelor. Apoi si-a intins mana si a luat cutitul ca sa junghie pe fiul sau.

Atunci ingerul Domnului a strigat catre el din cer si a zis: "Avraame, Avraame! Raspuns-a acesta: "Iata-ma!" Iar ingerul a zis: "Sa nu-ti ridici mana asupra copilului, nici sa-i faci vreun rau, caci acum cunosc ca te temi de Dumnezeu si pentru Mine n-ai crutat nici pe singurul fiu al tau".

Si ridicandu-si Avraam ochii, a privit, si iata la spate un berbec incurcat cu coarnele intr-un tufis. Si, ducandu-se Avraam a luat berbecul si l-a adus jertfa in locul lui Isaac, fiul sau.

Dumnezeu rasplateste lui Avraam

Si a strigat a doua oara ingerul Domnului din cer catre Avraam si i-a zis: "Juratu-M-am pe Mine insumi, zice Domnul, ca de vreme ce ai facut aceasta si n-ai crutat nici pe singurul tau fiu pentru Mine, de aceea te voi binecuvanta cu binecuvantarea Mea, si voi inmulti foarte neamul tau, ca sa fie ca stelele cerului si ca nisipul de pe tarmul marii; si va stapani neamul tau cetatile dusmanilor sai si se vor binecuvanta prin neamul tau toate popoarele pamantului, pentru ca ai ascultat glasul Meu".

Intorcandu-se apoi Avraam la slugile sale, s-au sculat impreuna si s-au dus la Beer-Seba si a locuit Avraam acolo in Beer-Seba (Fac. 22, 1-19).

Cel ce iubeste pe fiu sau pe fiica mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine (Mt. 10, 37).

Muntele pe care a vrut Avraam sa aduca jertfa pe Isaac, fiul sau, se chema muntele Moria. Mai tarziu s-a zidit pe acest munte Ierusalimul si templul. Sarra a murit la Chiriat-Arba; care e in vale, adica in Hebronul de astazi, in tara Canaanului, in varsta de 127 de ani. Atunci Avraam a cumparat de la fiul lui Het un camp, in apropiere de stejarul Mamvri. Acolo se afla o pestera si in pestera aceea a fost ingropata Sarra, sotia lui Avraam (Fac. 23, 1-20).