Indoiala lui Moise si Aaron si Sarpele de arama


Indoiala lui Moise si Aaron. Sarpele de arama

Moise si Aaron se indoiesc

In luna intaia a venit toata obstea fiilor lui Israel in pustiul Sin si s-a oprit poporul in Cades. Si a murit Mariani si a fost ingropata acolo.

Acolo insa nu era apa pentru obste, si s-au strans ei impotriva lui Moise si a lui Aaron.

Atunci s-au dus Moise si Aaron din fata poporului la usa cortului adunarii si au cazut cu fetele la pamant si s-a aratat slava Domnului peste ei.

Si a grait Domnul cu Moise si a zis: "Ia toiagul si aduna obstea, tu si Aaron, fratele tau, si graiti stancii inaintea lor si ea va va da apa; si le vei scoate apa din stanca si veti adapa obstea si dobitoacele ei".

A luat deci Moise toiagul din fata Domnului, cum poruncise Domnul. Si au adunat Moise si Aaron obstea la stanca si au zis catre obste: "Ascultati indaratnicilor: au doara din stanca aceasta va vom scoate apa?"

Apoi si-a ridicat Moise mana si a lovit in stanca cu toiagul sau de doua ori si a iesit multa apa si a baut obstea si dobitoacele ei.

Atunci a zis Domnul catre Moise si Aaron: "Pentru ca nu M-ati crezut, ca sa aratati sfintenia Mea inaintea ochilor fiilor lui Israel, de aceea nu veti duce voi adunarea aceasta in pamantul pe care am sa i-l dau".

Aaron moare

Dupa aceea, au pornit fiii lui Israel din Cades si a venit toata obstea la muntele Hor. Iar la muntele Hor, care e langa hotarele tarii lui Edom, a grait Domnul cu Moise si cu Aaron si a zis: "Aaron va fi adaugat la poporul sau, ca el nu va intra in pamantul pe care il voi da fiilor lui Israel, pentru ca nu v-ati supus poruncii Mele la apa Meriba.

Sa iei dar pe fratele tau Aaron si pe Eleazar, fiul lui, si sa-i sui pe muntele Hor, inaintea intregii obsti, sa dezbraci acolo hainele de pe Aaron si sa imbraci cu ele pe Eleazar, fiul lui, si Aaron sa se duca si sa moara acolo".

Si a facut Moise asa, cum ii poruncise Domnul: i-a suit pe muntele Hor inaintea ochilor intregii obsti.

Acolo a dezbracat Moise de pe Aaron hainele lui si a imbracat cu ele pe Eleazar, fiul lui. Si a murit Aaron, pe varful muntelui, iar Moise si Eleazar s-au pogorat din munte.

Vazand toata obstea ca a murit Aaron, l-a plans toata casa lui Israel 30 de zile. El a trait 123 de ani.

Dumnezeu trimite serpi veninosi. Sarpele de arama

De la muntele Hor au apucat pe calea Marii Rosii, ca sa ocoleasca pamantul lui Edom, dar pe cale s-a imputinat poporul cu duhul.

Si graia poporul impotriva lui Dumnezeu si impotriva lui Moise, zicand: "La ce ne-ai scos din pamantul Egiptului, ca sa ne omori in pustiu, ca aici nu-i nici paine, nici apa, si sufletul nostru s-a scarbit de aceasta hrana netrebnica".

Atunci a trimis Domnul asupra poporului serpi veninosi, care muscau poporul, si a murit multime de popor din fiii lui Israel.

A venit deci poporul la Moise si a zis: "Am gresit, graind impotriva Domnului si impotriva ta; roaga-te Domnului, ca sa departeze serpii de la noi". Si s-a rugat Moise Domnului pentru popor.

Iar Domnul a zis catre Moise: "Fa-ti un sarpe de arama si-l pune pe un stalp; si de va musca sarpele pe vreun om, tot cel muscat, care se va uita la el, va trai".

Si a facut Moise un sarpe de arama si l-a pus pe un stalp, si cand un sarpe musca pe vreun om, acesta privea la sarpele de arama si traia (Num. 21-22).

Precum Moise a inaltat sarpele in pustiu, tot asa si Fiul Omului Se va inalta, pentru ca nimeni din cei ce vor crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica (In. 3, 14, 15).