Intaia calatorie misionara a Sfantului Pavel


Intaia calatorie misionara a Sfantului Pavel

Saul si Barnaba primesc ungerea de episcop

Si erau in Biserica din Antiohia prooroci si invatatori: Barnaba si Simeon, ce se numea Niger, Luciu Cirineul, Manain, cel ce fusese crescut impreuna cu Irod Tetrarhul si Saul. Si pe cand slujeau Domnului si posteau, Duhul Sfant a zis: "Osebiti-Mi pe Barnaba si pe Saul, pentru lucrul la care i-am chemat".

Atunci, postind si rugandu-se, si-au pus mainile peste ei si i-au lasat sa plece.

Saul si Barnaba propovaduiesc in insula Cipru

Deci ei minati de Duhul Sfant, au coborat la Seleucia si de acolo au plecat cu corabia la Cipru. Si, ajungand la Salamina, au vestit cuvantul lui Dumnezeu in sinagogile iudeilor. Si aveau si pe Ioan slujitor.

Si, strabatand toata insula pana la Patos, au gasit pe un oarecare barbat vrajitor, prooroc mincinos, al carui nume era Bariisus, care era in preajma proconsulului Sergius Paulus, barbat intelept. Acesta, chemand la sine pe Barnaba si pe Saul, dorea sa auda cuvantul lui Dumnezeu; dar le statea impotriva Elimas vrajitorul - caci asa se talcuieste numele lui - cautand sa intoarca pe proconsul de la credinta.

Iar Saul - care se numeste si Pavel - plin fiind de Duh Sfant, a privit tinta la el si a zis: "O, tu cel plin de toata viclenia si de toata inselaciunea, fiule al diavolului, vrajmasule a toata dreptatea, nu vei inceta de a stramba caile Domnului cele drepte? Si acum, iata mana Domnului este asupra ta si vei orbi, nevazand soarele pana la o vreme".

Si indata a cazut peste el pacla si intuneric si, dibuind imprejur, cauta cine sa-l duca de mana. Atunci proconsulul, vazand ce s-a facut, a crezut, mirandu-se foarte de invatatura Domnului.

Pavel si Barnaba propovaduiesc in Antiohia Pisidiei

Si plecand cu corabia de la Pafos, Pavel si cei impreuna cu el au venit la Perga Pamfiliei. Iar Ioan, despartindu-se de ei, s-a intors la Ierusalim. Iar ei, trecand de la Perga, au ajuns la Antiohia Pisidiei si, intrand in sinagoga, intr-o zi de sambata, au sezut.

Si, dupa citirea Legii si a proorocilor, mai-marii sinagogii au trimis la ei, zicandu-le: "Barbati frati, daca aveti vreun cuvant de mangaiere catre popor, vorbiti!" Si, sculandu-se, Pavel a aratat ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu.

Si, iesind ei din sinagoga iudeilor, ii rugau neamurile ca sambata viitoare sa li se graiasca cuvintele acestea. Iar in sambata urmatoare, mai toata cetatea s-a adunat ca sa auda cuvantul lui Dumnezeu.

Dar iudeii, vazand multimile, s-au umplut de pizma si vorbeau impotriva celor spuse de Pavel, hulindu-l. Iar Pavel si Barnaba, indraznind, le-au zis: "Voua trebuie sa vi se graiasca, mai intai, cuvantul lui Dumnezeu, dar de vreme ce il lepadati si va judecati pe voi nevrednici de viata vesnica, iata ne intoarcem catre neamuri. Caci asa ne-a poruncit noua Domnul: Te-am pus spre lumina neamurilor, ca sa fii Tu spre mantuire pana la marginea pamantului".

Iar neamurile pamantului, auzind, se bucurau si slaveau cuvantul lui Dumnezeu si cati erau randuiti spre viata vesnica au crezut. Iar cuvantul Domnului se raspandea prin tot tinutul.

Dar iudeii au intaratat pe femeile cucernice si de cinste si pe cei de frunte ai cetatii, si au ridicat prigoane impotriva lui Pavel si a lui Barnaba si i-au scos din hotarele lor.

Iar ei, scuturand asupra lor praful de pe picioare, au venit la Iconiu.

Pavel si Bamaba propovaduiesc in Listra si Derbe

Si sedea jos in Listra un om neputincios de picioare, fiind olog din pantecele maicii sale si care nu umblase niciodata. Acesta asculta la Pavel cand vorbea. Iar Pavel, cautand spre el si vazand ca are credinta ca sa fie vindecat, a zis cu glas puternic: "Scoala-te drept, pe picioarele tale!" Si el a sarit si a umblat.

Iar multimile, vazand ceea ce facuse Pavel, au ridicat glasul lor in limba licaona, zicand: "Zeii, asemanandu-se oamenilor, s-au coborat la noi". Si numeau pe Barnaba Zeus, iar pe Pavel Hermes, fiindca el era purtatorul cuvantului.

Iar preotul lui Zeus, al carui templu era inaintea cetatii, aducand la porti tauri si cununi, voia sa le aduca jertfa impreuna cu multimile. Si auzind apostolii Pavel si Barnaba, si-au rupt vesmintele, au sarit in multime, strigand si zicand:

"Barbatilor, de ce faceti acestea? Doar si noi suntem oameni, asemenea patimitori ca voi, binevestind sa va intoarceti de la aceste desertaciuni catre Dumnezeul cel viu, Care a facut cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt in ele".

Si acestea zicand, abia au potolit multimile, ca sa nu le aduca jertfa. Iar de la Antiohia si de la Iconiu au venit iudei, care au induplecat multimile, si, batand pe Pavel cu pietre, l-au tarat afara din cetate, gandind ca a murit. Dar, inconjurandu-l ucenicii, el s-a sculat si a intrat in cetate. Si a doua zi a iesit cu Barnaba catre Derbe.

Cei doi apostoli se intorc la Antiohia

Si, binevestind cetatii aceleia si facand ucenici multi, s-au inapoiat la Listra, la Iconiu si la Antiohia, intarind sufletele ucenicilor, indemnandu-i sa staruie in credinta si (aratandu-le) ca prin multe suferinte trebuie sa intram in imparatia lui Dumnezeu.

Si, hirotonindu-le preoti in fiecare biserica, rugandu-se cu postiri, i-au incredintat pe ei Domnului in Care crezusera. Si dupa ce au grait cuvantul Domnului in Perga, au coborat la Atalia. Si de acolo au mers cu corabia spre Antiohia, de unde fusesera incredintati harului lui Dumnezeu, spre lucrul pe care l-au implinit.

Si, venind si adunand Biserica, au vestit cate a facut Dumnezeu cu ei, si ca a deschis neamurilor usa credintei. (Fapte 13, 1-14, 27).

Te voi face lumina popoarelor ca sa duci mantuirea Mea pana la marginile pamantului (Is. 49, 6).