Intoarcerea lui Iacov


Intoarcerea lui Iacov

Iacov primeste porunca sa se intoarca acasa

Dumnezeu a zis lui Iacov: ,,Eu sunt Dumnezeul, Cel ce ti S-a aratat in Betel, unde Mi-ai turnat untdelemn pe stalp si unde Mi-ai facut fagaduinta. Scoala deci acum, iesi din pamantul acesta si mergi in pamantul tau de nastere, si Eu voi fi cu tine".

Si Iacov a plecat la drum, cu familia sa si cu turmele sale, si a trimis inainte soli la fratele sau Isav, ca sa fie primit frateste. Si intorcandu-se solii i-au spus: "Am fost la fratele tau Isav si, iata, el vine in intampinarea ta cu 400 de oameni". Si s-a inspaimantat Iacov, si a zis: "O, Doamne, izbaveste-ma din mana fratelui meu!" Apoi a luat din cele ce aducea si din vitele sale, si a trimis dar fratelui sau Isav, ca sa-l imblanzeasca (Fac. 31).

Iacov primeste slavitul nume de Israel

Si ajungand aproape de apa Iaboc, a trecut toate ale sale pe celalalt mal, inainte de revarsatul zorilor; iar el a ramas singur. Si, iata, cineva s-a luptat cu dansul pana la revarsatul zorilor. Vazand insa ca nu-l poate rapune, "acela" s-a atins de incheietura coapsei lui si i-a vatamat lui Iacov incheietura coapsei, pe cand se lupta cu el.

Si i-a zis: "Lasa-ma sa plec ca s-au ivit zorile". Iacov i-a raspuns: "Nu te las, pana nu ma vei binecuvanta". Si i-a zis acela: "De acum nu-ti va mai fi numele Iacov, ci Israel te vei numi, ca te-ai luptat cu Dumnezeu si cu oamenii si ai fost mai tare!" Si l-a binecuvantat pe Iacov. Din acea zi a schiopatat Iacov de un picior, caci i-a ramas incheietura soldului amortita (Fac. 32, 23-28).

Isav se impaca cu Iacov

Atunci, ridicindu-si Iacov ochii, a vazut pe Isav, fratele sau, venind cu cei 400 de oameni. Si, apropiindu-se de fratele sau, i s-a inchinat de sapte ori pana la pamant. Isav insa a alergat in intampinarea lui, l-a imbratisat si, cuprinzandu-i grumazul, l-a sarutat si au plans amandoi. Apoi a zis Isav: "Ce turme erau acelea pe care le-am intalnit?". Iar Iacov a raspuns: "Daruri din cele cu care m-a miluit Dumnezeu ti-am trimis multe, ca sa aflu bunavointa la tine". Atunci Isav a zis: "Am si eu multe, frate; tine-ti ale tale pentru tine!". Insa Iacov a staruit pana l-a facut sa primeasca. Si s-a intors Isav in aceeasi zi pe calea sa la Seir.

Iacov isi implineste fagaduinta

De aci Iacov s-a indreptat spre Sichem, unde s-a si asezat. Si aducandu-si aminte de fagaduinta data lui Dumnezeu, s-a dus la Betel unde i se aratase Domnul, si a ridicat acolo altar si a adus jertfa. Putin mai departe de acolo, aproape de Betleem, a murit Rahila, dupa ce i-a mai facut un baiat. Acesta a fost al doisprezecelea fiu al lui Iacov, si i-a pus numele Veniamin. Si a ingropat Iacov pe Rahila langa calea ce duce la Fefrata sau la Betleem si a ridicat un stalp de piatra pe mormant.

Apoi a sosit Iacov la Isaac, tatal sau, caci acesta traia inca la Mamvri, la Hebron, unde locuisera vremelnic Avraam si Isaac. Iar zilele pe care le-a trait Isaac au fost 180 de ani. Slabind apoi, el a murit si a trecut la parintii sai, fiind batran si incarcat de zile, si l-au ingropat feciorii lui: Isav si Iacov (Fac. 31-35).

Iertati si veti fi iertati (Lc. 6, 37).