Intoarcerea din robie


Intoarcerea din robie

Evreii capata invoire de a se intoarce in tara lor

In anul intai al domniei lui Cirus, regele persilor, ca sa se plineasca cuvantul Domnului, cel grait prin gura lui Ieremia, a desteptat Domnul duhul lui Cirus, regele persilor, si acesta a pornit sa se faca stiut in tot regatul sau, prin grai si prin scris, acestea:

"Asa graieste Cirus, regele persilor: Toate regatele pamantului mi le-a dat mie Domnul Dumnezeul cerului si mi-a poruncit sa-I fac locas la Ierusalim in Iuda. Asadar, aceia din voi, din tot poporul Lui, care voiesc - fie cu ei Dumnezeul lor - sa se duca la Ierusalim in Iuda si sa zideasca casa Domnului Dumnezeului lui Israel, a Acelui Dumnezeu care este in Ierusalim. Si tot celui ramas in toate locurile, oriunde ar trai, sa-i ajute locuitorii locului aceluia cu argint si cu aur si cu alta avere, si cu vite, cu daruri de buna voie pentru casa lui Dumnezeu care este la Ierusalim".

Atunci s-au ridicat capeteniile semintiilor lui Iuda si ale lui Veniamin, si preotii, si levitii, in numar de 42.000 si au plecat la drum, sub calauzirea lui Zorobabel si a evreului Iosua.

Si toti vecinii lor i-au ajutat cu vase de argint, cu aur, si cu alta avutie, si cu vite, si cu lucruri scumpe si cu tot felul de daruri de buna voie pentru templu. Iar regele Cirus a scos vasele casei Domnului, pe care Nabucodonosor le luase din Ierusalim si le pusese in casa dumnezeului sau.

Zidirea din nou a Templului

Mai intai, pe vechile temelii ale fostului templu s-a facut altarul pentru jertfe, si se aduceau acolo dimineata si seara jertfele randuite de Lege. Dupa aceea s-au asezat temeliile noului templu. Tot poporul era cuprins de bucurie; iar batranii, care apucasera vechiul templu, plangeau cu nemangaiere, pentru ca noul templu nu mai avea maretia si slava celui vechi.

Pentru a ridica curajul poporului, Dumnezeu trimise pe proorocii Agheu si Zaharia. Amandoi acestia au prevestit ca Mesia va veni in acest templu. Dupa 20 de ani, zidirea se ispravi si se sfinti in mijlocul bucuriei nemarginite a poporului.

Proorocia lui Agheu: "Inca putin timp si, iata, va veni Acela dupa Care suspina popoarele. Caci asa zice Domnul Savaot: "Peste putina vreme, Eu voi cutremura cerul si pamantul, marea si uscatul. Voi zgudui toate popoarele si toate neamurile vor veni cu lucruri de pret si voi umple de slava casa aceasta", zice Domnul Savaot.

"Al Meu este argintul, al Meu este aurul", zice Domnul Savaot. "Si slava acestui templu de pe urma va fi mai mare decat a celui dintai", zice Domnul Savaot, "si in locul acesta voi salaslui pacea", zice Domnul Savaot (2, 6-9).

Proorocia lui Zaharia: "Bucura-te si te veseleste, fiica Sionului, caci iata Eu vin sa locuiesc in mijlocul tau", zice Domnul (2, 14). "Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata imparatul tau vine la tine: drept si biruitor; smerit si calare pe asm, pe manzul asinei" (9, 9).

Si le-am zis: "Daca socotiti cu cale, dati-Mi simbria, iar daca nu, sa nu Mi-o platiti. Si Mi-au cantarit simbria Mea 30 de arginti". Atunci a grait Domnul catre mine: "Arunca-l olarului pretul acela scump cu care Eu am fost pretuit de ei". Si am luat cei 30 de arginti si i-am aruncat in vistieria templului Domnului, pentru olar (11,12-13).

Atunci voi varsa peste casa lui David si peste locuitorii Ierusalimului duh de milostivire si de rugaciune, si isi vor atinti privirile inspre Mine, pe Care ei L-au strapuns: vor face plangere asupra Lui, cum se face pentru un fiu unul-nascut si-L vor jeli ca pe cel dintai nascut" (12, 10).

Zidirea din nou a Ierusalimului

La citva timp dupa aceea, preotul Ezdra aduse in Iudeea al doilea rand de evrei din robie. Si putin mai tarziu Neemia, paharnic, evreu al regelui persilor, capata si el invoirea de a se intoarce in tara sa, cu indatorirea de a ridica zidurile Ierusalimului. Samarinenii au incercat sa puna piedici la aceasta, dar Neemia a zadarnicit incercarile lor. El a pus sa se pazeasca zidurile cetatii ziua si noaptea de o parte de israeliti, pe cand alta parte din ei lucrau la zidire.

Dupa ce s-a terminat zidirea, s-a adunat tot poporul ca un singur om in piata dinaintea Portii Apelor si carturarul Ezdra, aflat pe un podet mai sus decat tot poporul, a citit cartea Legii lui Moise inaintea barbatilor si a femeilor si a celor ce erau in stare sa priceapa. Si tot poporul a fost cu luare aminte la citirea cartii Legii.

Tocmai in vremea aceasta, cand ocarmuia Neemia, s-a aratat Maleahi, cel din urma dintre prooroci (Ezdra si Neemia).

Proorocia lui Maleahi: "O, daca cineva din voi ar inchide portile ca voi sa nu mai aprindeti focul in zadar pe jertfelnicul Meu! Nu simt nici o placere pentru voi", zice Domnul Savaot, "si nu-Mi sunt placute nicidecum prinoasele aduse de mainile voastre. Caci, de la rasaritul soarelui si pana la apusul lui, mare este numele Meu printre neamuri si in orice parte se aduc jertfe de tamaie pentru numele Meu si prinoase curate, caci mare este numele Meu intre neamuri", zice Domnul Savaot (1, 10-11).

"Iata, Eu trimit pe ingerul Meu si va gati calea inaintea fetei Mele si va veni indata in templul sau "Domnul pe care il cautati si ingerul legamantului pe care voi il doriti. Iata, vine!", zice Domnul Savaot (3, 1).