Intoarcerea sutasului Corneliu la Hristos


Intoarcerea sutasului Corneliu la Hristos

Domnul trimite pe Corneliu la Petru

Iar in Cezareea era un barbat cu numele Corneliu, sutas, din cohorta ce se chema Italica, cucernic si temator de Dumnezeu, cu toata casa lui, si care facea multe milostenii poporului si se ruga lui Dumnezeu totdeauna.

Si a vazut in vedenie, lamurit, cam pe la ceasul al noualea din zi, un inger al lui Dumnezeu, intrand la el si zicandu-i: "Corneliu!"

Iar Corneliu, cautand spre el si infricosandu-se, a zis: "Ce este, Doamne?" Si ingerul i-a zis: "Rugaciunile tale si milosteniile tale s-au suit, spre pomenire, inaintea lui Dumnezeu. Si acum, trimite barbati la Iope si cheama sa vina un oarecare Simon care se numeste Petru. El este gazduit la un oarecare Simon, tabacar, a carui casa este langa mare. Acesta iti va spune ce sa faci".

Si dupa ce s-a dus ingerul care vorbea cu el, Corneliu a chemat pe doi din oamenii sai de casa si pe un ostas cucernic din cei ce ii erau mai apropiati. Si dupa ce le-a istorisit toate, i-a trimis la Iope.

Petru intelege ca si neamurile trebuie sa fie primite in Biserica. Iar a doua zi, pe cand mergeau pe drum si se apropiau de cetate, Petru s-a suit in foisor, sa se roage pe la ceasul al saselea. Si i s-a facut foame si voia sa manance, dar, pe cand ei ii pregateau de mancare, a cazut in extaz. Si a vazut cerul deschis si coborandu-se ceva ca o fata mare de panza, legata in patru colturi, lasandu-se pe pamant. In ea erau toate dobitoacele cu patru picioare si taratoarele pamantului si pasarile cerului. Si glas a fost catre el: "Sculandu-te, Petre, junghie si mananca".

Iar Petru a zis: "Nicidecum, Doamne, caci niciodata n-am mancat nimic spurcat si necurat". Si iarasi, a doua oara, a fost glas catre el: "Cele ce Dumnezeu a curatit, tu sa nu le numesti spurcate". Si aceasta s-a facut de trei ori si indata acel ceva s-a ridicat la cer.

Pe cand Petru nu se dumirea intru sine ce ar putea sa fie vedenia pe care o vazuse, iata barbatii cei trimisi de Corneliu, intreband de casa lui Simon, s-au oprit la poarta. Si, strigand, intrebau daca Simon, numit Petru, este gazduit acolo.

Si tot gandindu-se Petru la vedenie, Duhul i-a zis: "Iata, trei barbati te cauta, ci, sculandu-te, coboara-te si mergi impreuna cu ei, de nimic indoindu-te, fiindca Eu i-am trimis".

Si Petru, coborandu-se la barbatii trimisi la el de Corneliu, le-a zis: "Iata, eu sunt acela pe care il cautati". Deci, chemandu-i inauntru, i-a ospatat. Iar a doua zi aplecat impreuna cu ei; iar cativa frati din Iope l-au insotit.

Petru propovaduieste la neamuri

Si in ziua urmatoare a intrat in Cezareea. Iar Corneliu ii astepta si chemase acasa la el rudeniile sale si prietenii cei mai de aproape. Si cand a fost sa intre Petru, Corneliu, intampinandu-l, s-a inchinat, cazandu-i la picioarele lui. Iar Petru l-a ridicat, zicandu-i: "Scoala-te! Si eu sunt om".

Si, vorbind cu el, a intrat si a gasit pe multi adunati. Apoi, indreptandu-se catre toti cei de fata, a adaugat: "Cu adevarat inteleg ca Dumnezeu nu este partinitor ci, in orice neam, cel ce se teme de El si face dreptate este primit de El. Si El a trimis fiilor lui Israel cuvantul, binevestind pacea prin Iisus Hristos. Acesta este Domn peste toate.

Voi stiti cuvantul care a fost in toata Iudeea, incepand din Galileea, dupa botezul pe care l-a propovaduit Ioan, adica despre Iisus din Nazaret: cum a uns Dumnezeu cu Duhul Sfant si cu putere pe Acesta, Care a umblat facand bine si vindecand pe toti cei asupriti de diavolul, pentru ca Dumnezeu era cu El.

Si noi suntem martori pentru toate cele ce a facut El si in tara iudeilor si in Ierusalim; pe Acesta L-au omorat, spanzurandu-L pe lemn. Dar Dumnezeu L-a inviat a treia zi si I-a dat sa Se arate, nu la tot poporul, ci noua martorilor, dinainte randuiti de Dumnezeu, care am mancat si am baut cu El, dupa Invierea Lui din morti.

Si ne-a poruncit sa propovaduim poporului si sa marturisim ca El este Cel randuit de Dumnezeu sa fie judecatorul celor vii si al celor morti. Despre Aceasta marturisesc toti proorocii, ca tot cel ce crede in El va primi iertarea pacatelor, prin numele Lui.

Petru primeste cel dintai pe cei dintre neamuri in Biserica

Inca pe cand Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfant a cazut peste toti cei care ascultau cuvantul. Iar credinciosii taiati imprejur, care venisera cu Petru, au ramas uimiti, pentru ca darul Duhului Sfant s-a revarsat si peste neamuri. Caci ii auzeau pe ei vorbind in limbi si slavind pe Dumnezeu.

Atunci a raspuns Petru: "Poate, oare, cineva sa opreasca apa, ca sa nu fie botezati acestia care au primit Duhul Sfant ca si noi?" Si a poruncit ca acestia sa fie botezati in numele lui Iisus Hristos (Fapte 10, 1-48).

Am aflat si alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Si pe acelea trebuie sa le aduc, si vor auzi glasul Meu si va fi o turma si un Pastor (In. 10, 16).

De acum inainte Evanghelia a fost propovaduita si la neamuri, mai cu seama de Pavel si Varnava, incepand cu Antiohia, capitala Siriei, unde pentru intaia oara ucenicii lui Iisus au primit numele de crestini.