Intrarea in Ierusalim


Intrarea in Ierusalim

Iisus trimite inainte pe doi din ucenicii Sai

Iar cand s-au apropiat de Ierusalim si au venit la Betfaghe, la Muntele Maslinilor, atunci Iisus a trimis pe doi ucenici, zicandu-le: "Mergeti in satul care este inaintea voastra si indata veti gasi o asina legata si un manz cu ea; dezlegati-o si aduceti-o la Mine. Si daca va va zice cineva ceva, veti spune ca-I trebuie Domnului; si le va trimite indata".

Iar acestea toate s-au facut, ca sa se implineasca ceea ce s-a spus prin proorocul, care zice: "Spuneti fiicei Sionului: Iata imparatul tau vine la tine bland si sezand pe asina, pe manz, fiul celei de sub jug".

Iisus intra cu slava in oras

Mergand, deci, ucenicii, si facand dupa cum le-a poruncit Iisus, au adus asina si manzul si deasupra lor si-au pus vesmintele, iar El a sezut peste ele. Si cei mai multi din multime isi asterneau hainele pe cale, iar altii taiau ramuri din copaci si le asterneau pe cale, iar multimile care mergeau inaintea Lui si care veneau dupa El strigau, zicand: "Osana, Fiul lui David! Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru cei de sus!"

Dar unii farisei din multime au zis catre El: "Invatatorule, cearta-ti ucenicii". Si El, raspunzand, a zis: "Zic voua: Daca vor tacea acestia, pietrele vor striga".

Iisus plange Ierusalimul

Si cand s-a apropiat, vazand cetatea, a plans pentru ea, zicand: "Daca ai fi cunoscut si tu in ziua aceasta, cele ce sunt spre pacea ta! Dar acum ascunse sunt de ochii tai. Caci vor veni zile peste tine, cand dusmanii tai vor sapa sant in jurul tau si te vor impresura si te vor stramtora din toate partile si te vor face una cu pamantul, si pe fiii tai care sunt in tine, si nu vor lasa in tine piatra pe piatra, pentru ca nu ai cunoscut vremea cercetarii tale".

Iisus intra in Templu

Si intrand Iisus in Ierusalim, toata cetatea s-a cutremurat, zicand: "Cine este Acesta?" Iar multimile raspundeau: "Acesta este Iisus, Proorocul din Nazaretul Galileii". Si a intrat Iisus in templu si au venit la El orbi si schiopi si i-a facut sanatosi.

Si vazand arhiereii si carturarii minunile pe care le facuse si pe copiii care strigau in Templu si ziceau: "Osana Fiul lui David", s-au maniat, si I-au zis: "Auzi ce zic acestia?" Iar Iisus le-a zis: "Da. Oare niciodata n-ati citit ca din gura copiilor si a celor ce sug Ti-ai pregatit lauda?"

Si lasandu-i, a iesit afara din cetate la Betania, si noaptea a ramas acolo (Mt. 21, 1-17; Mc. 11, 1-11; Lc. 19, 29-48; In. 12, 1-19).

Iisus blestema un smochin

Si a doua zi, iesind ei din Betania, au flamanzit. Si vazand de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar v-a gasi ceva in el; dar ajungand la smochin, n-a gasit nimic decat frunze, caci nu era timpul smochinelor. Si, luand cuvantul, Iisus i-a zis: "De acum inainte, rod din tine nimeni in veac sa nu manance".

Si ucenicii Lui auzeau aceasta (Mt. 21, 18-20; Mc. 11, 12-33; Lc. 19, 45-48).

Iisus curata Templul

Si a intrat Iisus in Templu si a alungat pe toti cei ce vindeau si cumparau in Templu si a rasturnat mesele schimbatorilor de bani si scaunele celor care vindeau porumbei. Si a zis lor: "Scris este: Casa Mea, casa de rugaciune se va chema, iar voi o faceti pestera de talhari".

Si invata in toate zilele in Templu (Mt. 21, 12-14; Mc. 11, 15-19; Lc. 19,46-48).

Din gura pruncilor si a celor ce sug ai savarsit lauda (Ps. 8, 2).