Intrarea in pamantul fagaduintei

Intrarea in pamantul fagaduintei

Iosua ia locul lui Moise

Dupa moartea lui Moise, robul Domnului, a grait Domnul cu Iosua, fiul lui Navi, slujitorul lui Moise, si a zis: "Moise, robul Meu, a murit. Scoala dar si treci Iordanul, tu si tot poporul acesta, in tara pe care o voi da fiilor lui Israel. Precum am fost cu Moise, asa voi fi si cu tine; nu Ma voi departa de tine, si nu te voi parasi! Pazeste bine Legea Mea.

Sa nu se coboare cartea Legii acesteia de pe buzele tale, ci calauzeste-te de ea ziua si noaptea, ca sa plinesti intocmai tot ce-i scris in ea; atunci vei fi cu izbanda in caile tale si vei pasi cu spor".

Dumnezeu desparte apele Iordanului

Iosua a pornit dis-de-dimineata in fruntea fiilor lui Israel si, sosind la Iordan, a poposit acolo trei zile.

Atunci a zis Domnul catre Iosua: "In ziua aceasta voi incepe a te preamari inaintea ochilor tuturor fiilor lui Israel, ca sa cunoasca ei ca, precum am fost cu Moise, asa am sa fiu si cu tine.

Tu insa sa poruncesti preotilor care poarta chivotul legamantului si sa zici: "Indata ce veti intra in mijlocul apelor Iordanului, sa va opriti in Iordan!" Si a facut Iosua asa.

Indata ce preotii cei ce duceau chivotul au intrat in Iordan si picioarele preotilor, care duceau chivotul, s-au afundat in apa Iordanului, apa care curgea din sus s-a oprit si s-a facut perete pe o foarte mare departare, pana la cetatea Adam, care e langa Tartan, iar cea care curgea spre marea cea din Arabah, spre Marea Sarata, s-a scurs si a secat, si poporul a trecut in fata Ierihonului.

Poporul israelit trece Iordanul

Preotii care duceau chivotul legamantului Domnului stateau ca pe uscat in mijlocul Iordanului, cu picioarele neudate; iar fiii lui Israel au mers ca pe uscat, pana ce tot poporul a trecut prin Iordan.

Apoi a grait Domnul cu Iosua si a zis: "Porunceste preotilor, care duc chivotul marturiei Domnului sa iasa din Iordan".

Si cum au iesit din Iordan preotii, cei ce duceau chivotul legamantului Domnului, si si-au pus picioarele pe uscat, apa Iordanului a pornit pe albia sa si a curs ca mai inainte, pana peste maluri.

Mana inceteaza de a mai cadea

Dupa trecerea Iordanului, fiii lui Israel si-au intins corturile la Ghilgal, spre rasarit de Ierihon, si acolo au facut Pastile. Iar a doua zi de Pasti au mancat din roadele pamantului acestuia azime si paine noua.

In ziua aceea a incetat mana de a mai cadea si de a doua zi, dupa ce au mancat din roadele pamantului, fiii lui Israel n-au mai avut mana, ci au mancat anul acela din roadele tarii Canaanului (Iosua 1-5).

Voi, mari si rauri, laudati pe Domnul (Dan. 3, 78).