Invierea lui Hristos


Invierea lui Hristos

Iisus iese din mormant

Biruind puterea mortii si sfaramand incuietorile iadului, Iisus a inviat a treia zi in revarsatul zorilor, si a iesit cu slava din mormant.

Si iata s-a facut cutremur mare, ca ingerul Domnului, coborand din cer si venind, a pravalit piatra si sedea deasupra ei. Si infatisarea lui era ca fulgerul si imbracamintea lui alba ca zapada (Mt. 28, 2-3). Si de frica lui s-au cutremurat cei ce pazeau si s-au facut ca morti.

Mironositele vin la mormant

Si dupa ce a trecut ziua sambetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, si Salomeea au cumparat miresme, ca sa vina sa-L unga. Si dis-de-dimineata, in prima zi a saptamanii (duminica), pe cand rasarea soarele, au venit la mormant. Si ziceau intre ele: "Cine ne va pravali noua piatra de la usa mormantului?" Dar, ridicandu-si ochii, au vazut ca piatra fusese rasturnata; caci era foarte mare.

Si, intrand in mormant, au vazut un tanar sezand in partea dreapta, imbracat in vesmant alb, si s-au spaimantat. Iar el le-a zis: "Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde a fost pus. Dar mergeti si spuneti ucenicilor Lui si lui Petru ca merge in Galileea, mai inainte de voi; acolo il veti vedea dupa cum v-a spus" (Mc. 16, 1-7).

Petru si Ioan alearga la mormant

Atunci a alergat Maria Magdalena de la mormant la Simon-Petru si la celalalt ucenic pe care-l iubea Iisus, si le-a zis: "Au luat pe Domnul din mormant si nu stiu unde L-au pus". Deci a iesit Petru si celalalt ucenic si au venit la mormant.

Si alergau amandoi; dar celalalt ucenic, alergand inainte, mai repede decat Petru, a sosit cel dintai la mormant. Si, aplecandu-se, a vazut giulgiurile puse jos, dar n-a intrat.

A sosit si Simon-Petru, urmand dupa el, si a intrat in mormant si a vazut giulgiurile puse jos, iar mahrama, care fusese pe capul Lui, nu era pusa impreuna cu giulgiurile, ci infasurata, h o parte, intr-un loc.

Atunci a intrat si celalalt ucenic care sosise intai la mormant si a vazut si a crezut. Caci inca nu stiau Scriptura, ca Iisus trebuie sa invie din morti. Si s-au dus ucenicii iarasi la ai lor (Mt. 28, 1-10; Mc. 16, 18; Lc. 24, 1-12; In. 20, 1-10)

Unde iti este, moarte, boldul tau? Unde iti este, iadule, biruinta ta? (1 Cor. 15, 55).