Iosif in temnita


Iosif in temnita

Iosif ajunge mai mare peste cei inchisi

Singur si fara nici un sprijin era Iosif in temnita. Insa Dumnezeu era cu el si a varsat mila asupra lui si i-a daruit lui trecere inaintea mai-marelui temnitei, incat acesta a dat temnita pe mana lui. Si dupa catva timp, mai-marele paharnic si mai-marele pitar al regelui au gresit inaintea stapanului lor si s-a maniat Faraon pe amandoi si i-a pus sub paza in temnita, in casa capeteniei garzilor, unde era inchis si Iosif. Si intr-o dimineata, cand a intrat Iosif la ei, i-a vazut tristi si nelinistiti, si i-a intrebat, zicand: "De ce sunt astazi triste fetele voastre?" Iar ei au raspuns: "Am visat niste vise si n-are aici cine ni le talcui". Zis-a lor Iosif: "Oare, talcuirile nu sunt ele de la Dumnezeu? Spuneti-mi, dar, visele voastre".

Iosif talcuieste visul paharnicului

Atunci paharnicul a zis: "Eu am vazut in vis ca era inaintea mea o coarda de vie; si coarda aceea avea trei vite; apoi a infrunzit, a inflorit si au crescut struguri si s-au copt. Si paharul lui Faraon era in mana mea; si parea ca am luat un strugure si l-am stors in paharul lui Faraon si am dat paharul in mana lui Faraon".

Acestuia Iosif i-a zis: "Iata talcuirea visului tau: cele trei vite inseamna trei zile. Dupa trei zile isi va aduce aminte Faraon de dregatoria ta si te va pune iarasi in slujba ta si vei da lui Faraon paharul in mana, cum faceai mai inainte, cand erai paharnic la el. Deci, cand vei fi la bine, adu-ti aminte si de mine si fa-mi bine de pune pentru mine cuvant la Faraon si ma scoate din inchisoarea aceasta; caci eu sunt furat din pamantul evreilor; si nici aici n-am facut nimic, ca sa fiu aruncat in temnita aceasta".

Iosif talcuieste visul marelui pitar

Vazand mai-marele pitar ca a talcuit bine, a zis catre Iosif: "Si eu am visat un vis: si iata ca aveam pe cap trei panere cu paine. Iar in panerul cel mai de deasupra se aflau toate felurile de aluaturi coapte, din care mananca Faraon, si pasarile cerului le ciuguleau din panerul cel de pe capul meu".

Raspunzand acestuia, Iosif i-a zis: "Iata si talcuirea visului tau; cele trei panere inseamna trei zile. Dupa trei zile Faraon iti va lua capul si te va spanzura pe un lemn, si pasarile cerului iti vor ciuguli carnea de pe tine".

Timpul adevereste talmacirea lui Iosif

Dupa trei zile, Faraon a pus inapoi in slujba pe mai-marele paharnic, iar pe mai-marele pitar l-a omorat, intocmai precum prezisese Iosif. Insa mai-marele paharnic nu si-a mai adus aminte de Iosif, ci l-a uitat (Fac. 39, 21 - 40, 23).

Dreptii vor mosteni pamaintul si vor locui in veacul veacului pe el(Is. 36, 29).