Istoria din urma a Sfintei Fecioare Maria si a Apostolilor


Istoria din urma a Sfintei Fecioare Maria si a Apostolilor

Dupa o veche predanie, cand s-a apropiat moartea Sfintei Fecioare Maria, apostolii au venit de la marginile lumii si s-au adunat toti la Ierusalim. Mantuitorul Hristos S-a aratat si El langa Mama Sa in clipa mortii ei si a luat la cer sufletul ei. Maica Domnului este pururea rugatoare pe langa Fiul sau pentru noi oamenii. Sfantul ei corp a fost ingropat in gradina Ghetsimani.

Sfantul Petru a propovaduit Evanghelia in Iudeea, Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia si in Bitinia si apoi in Roma, unde a si murit rastignit cu capul in jos.

Sfantul Andrei a propovaduit Evanghelia in partile Marii Negre, in Dobrogea si in Grecia si a murit mucenic la Patara in Ahaia. La vederea crucii, el a exclamat: „Te binecuvintez, o, cruce, care ai fost sfintita prin trupul lui Hristos!"

Sfantul Iacov cel batran a murit taindu-i-se capul din porunca lui Irod Agripa, in anul 42.

Sfantul Ioan a fost episcop la Efes. Pe vremea imparatului Domitian (81-96 d. Hr.), a fost aruncat la Roma intr-un cazan cu untdelemn clocotit, dar scapand nevatamat, a fost surghiunit la anul 94 in insula Patmos. Dupa moartea lui Domitian, a mai lucrat cativa ani in Efes, si apoi a murit pe la anul 100.

Sfantul Filip a luminat Frigia in Asia Mica si a murit rastignit la Ierapolis in varsta foarte inaintata.

Sfantul Vartolomei a propovaduit Evanghelia in tarile de la rasarit si miazazi de Iudeea si apoi in Armenia. El a fost jupuit de viu si apoi i s-a taiat capul.

Sfantul Matei, in anii din urma ai vietii sale, a propovaduit in partile de miazazi ale Marii Caspice si a murit de sabie.

Sfantul Toma, dupa o traditie, s-a dus prin tarile Partilor si prin Midia pana in India. El a murit strapuns de o lance.

Sfantul Iacov cel tanar a fost cel dintai episcop in Ierusalim si a dus o viata foarte sfanta si aspra. in anul 62 d.Hr. sfatul cel mare al iudeilor l-a aruncat de pe acoperisul templului; el insa, ridicandu-se in genunchi, s-a rugat pentru omoratorii sai, in care timp fu omorat printr-o lovitura de maciuca.

Sfantul Simon Zilotul a propovaduit Evanghelia in Africa de miazanoapte si mai pe urma in Persia. Se crede ca el a murit taiat in doua sau rastignit.

Sfantul Iuda Tadeul a propovaduit in Iudeea si Arabia, in Mesopotamia si Persia. Se crede ca el a murit muceniceste in Fenicia.

Sfantul Matias si-a facut apostolatul mai intai in Iudeea apoi la sudul Marii Caspice. O predanie spune ca a murit la Ierusalim, ucis cu pietre de iudei si taiat cu sabia.

Adevarat zic voua ca voi, cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecind cele douasprezece semintii ale lui Israel (Mt. 19, 28).

Iata, vin curand si plata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia dupa cum este fapta lui (Apoc. 22, 12).

Amin! Vino, Doamne Iisuse!