Jertfa lui Ilie


Jertfa lui Ilie

Ilie aduna poporul in Carmel

Dupa trecere de mai multe zile, a fost cuvantul Domnului catre Ilie in anul al treilea, zicand: "Du-te si te arata lui Ahab, si Eu voi da ploaie pe pamant!"

Si s-a dus Ilie la Ahab si a zis catre el: "Trimite dar acum si aduna la mine in muntele Carmel tot Israelul, dimpreuna cu cei patru sute cincizeci de prooroci ai lui Baal si cu cei patru sute de prooroci ai dumbravilor Astartei, care se hranesc din masa Izabelei".

Si a trimis Ahab pe toti fiii lui Israel si a adunat pe toti proorocii in muntele Carmel. Atunci s-a apropiat Ilie de tot poporul si a zis: "Pana cand veti schiopata de amandoua picioarele? Daca Domnul este Dumnezeu, urmati Lui! Si daca este Baal, urmati aceluia". Poporul insa n-a raspuns nimic.

Si a zis Ilie catre popor: "Prooroc al Domnului am ramas numai eu singur, iar prooroci ai lui Baal sunt patru sute cincizeci de oameni, si prooroci ai dumbravilor Astartei, patru sute,

Dati-ne doi junei; ei sa-si aleaga unul, sa-l taie bucati si sa-l puna pe lemne, dar foc sa nu atate; iar eu voi gati pe celalalt vitel si-l voi pune pe lemne si foc nu voi atata.

Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru, iar eu voi chema numele Domnului Dumnezeului meu, si Dumnezeul care va raspunde cu foc, acela este Dumnezeu". Si a raspuns tot poporul: "Bine ai grait!".

Ilie coboara foc din cer

Si a zis Ilie proorocilor lui Baal: "Sa va alegeti un june si sa-l gatiti voi inainte, caci sunteti mai multi, si sa chemati numele dumnezeului vostru, dar foc sa nu atatati".

Si au luat ei juncul care li s-a dat si l-au gatit si au chemat numele lui Baal de dimineata pana la amiaza zicand: "Baale, auzi-ne!" Dar n-a fost nici glas, nici raspuns. Si sareau imprejurul jertfelnicului pe care-l facusera.

Iar pe la amiaza, Ilie a inceput sa rada de ei si zicea: "Strigati mai tare, ca doar e dumnezeu! Poate sta de vorba cu cineva, sau este in calatorie, sau poate doarme; strigati mai tare sa se trezeasca!".

Si ei strigau cu glas mai tare si se intepau dupa obiceiul lor cu sabii si cu lanci, pana ce curgea sange.

Trecuse acum de amiaza si ei tot s-au zbuciumat mereu pana la timpul jertfei. Dar n-a fost nici un glas, nici raspuns, nici auzire. Atunci a zis Ilie Tesviteanul catre proorocii lui Baal: "Dati-va acum la o parte ca sa-mi savarsesc si eu jertfa mea!". Si s-au dat la o parte.

Atunci a zis Ilie catre popor: "Apropiati-va de mine!" Si s-a apropiat tot poporul de el. Si a facut jertfelnicul Domnului ce fusese daramat. A luat Ilie douasprezece pietre, dupa numarul semintiilor fiilor lui Iacov, catre care zisese Domnul: "Israel va fi numele tau!".

Si a zidit din pietrele acelea jertfelnic in numele Domnului, facand imprejurul jertfelnicului sant incapator ca de doua masuri de samanta, a asezat lemnele pe jertfelnic, a taiat juncul in bucati si le-a pus pe el.

Si a zis: "Umpleti patru cofe cu apa si le turnati peste jertfa arderii de tot si peste lemne!". Si au facut asa. Apoi a zis: "Faceti aceasta a doua oara!". Si au facut la fel a doua oara. Si a zis: "Faceti asa si a treia oara". Si umbla apa imprejurul jertfelnicului si santul se umpluse de apa.

Iar la vremea jertfei de seara, s-a apropiat Ilie proorocul si a strigat la cer si a zis: "Doamne Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac si al lui Israel! Auzi-ma, Doamne, auzi-ma acum cu foc, ca sa cunoasca astazi poporul acesta ca Tu singur esti Dumnezeu in Israel si ca eu sunt robul Tau. Auzi-ma, Doamne, auzi-ma, ca sa cunoasca poporul acesta ca Tu, Doamne, esti Dumnezeu si ca Tu le intorci inima la Tine".

Si s-a coborat foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot, si lemnele si pietrele, si tarina, si a mistuit si toata apa care era in sant. Si tot poporul, cand a vazut aceasta, a cazut cu fata la pamant si a zis: "Domnul este Dumnezeu, Domnul este Dumnezeu!".

Iar Ilie le-a zis: "Prindeti pe proorocii lui Baal, ca sa nu scape nici unul din ei!" Si i-au prins, si i-a dus Ilie la paraul Chisonului si i-a junghiat acolo.

Dumnezeu trimite ploaie dupa rugaciunea Iui Ilie

Apoi a zis Ilie catre Ahab: "Du-te de mananca si bea, caci se aude vuiet ca de ploaie". Si a plecat Ahab sa manance si sa bea; iar Ilie s-a suit in varful Carmelului si s-a aplecat la pamant pana a atins genunchii cu fata sa.

Si a zis ucenicului sau: "Du-te si te uita spre mare!" Si s-a dus el si s-a uitat si a zis: "Nu vad nimic". El i-a zis: "Du-te si fa aceasta de sapte ori".

Iar a saptea oara a zis: "Iata se ridica din mare un nor cat o palma". Iar Ilie a zis: "Du-te si spune lui Ahab: inhama si fugi, ca sa nu te apuce ploaia!" Si pe cand grabea el, cerul s-a intunecat de nori si s-a pornit o vijelie si ploaie mare. Iar Ahab, suindu-se in caruta, s-a dus la Izreel.

Iar mana Domnului a fost peste Ilie, si incingandu-si mijlocul, a alergat inaintea lui Ahab, pana la Izreel (3 Regi 18). Asculta Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn (Deut. 6, 4).