Jertfa lui Melchisedec


Jertfa lui Melchisedec

Lot dus in robie

Atunci, pe cand traia Lot la Sodoma, s-au ridicat patru regi si au venit cu razboi asupra regilor Sodomei si Gomorei. Si au fost batute aceste cetati si pradate, si oamenii lor dusi in robie. Si a fost luat in robie si Lot, nepotul lui Avram, cu toata averea lui.

Avram scapa pe Lot din robie

Si auzind Avram ca Lot, nepotul sau, a fost luat in robie, a adunat oamenii sai de casa, 318, au urmarit pe vrajmasi pana la Dan si, navalind asupra lor noaptea, i-au batut si le-au luat inapoi toate prazile, toti robii si pe Lot.

Melchisedec aduce dar de paine si vin

Pe cand Avram, biruitorul celor patru regi straini, se intorcea acasa, Melchisedec, regele Salimului, l-a intimpinat si i-a adus paine si vin. Melchisedec acesta era preotul Dumnezeului celui Preainalt. Si a binecuvantat Melchisedec pe Avram si a zis: "Binecuvantat sa fie Avram de Dumnezeul cel Preainalt, Care a dat pe vrajmasii tai in mainile tale!" Si Avram i-a dat lui Melchisedec zeciuiala din toate.

Avram nu vrea sa primeasca rasplatire pamanteasca

Iar regele Sodomei a zis catre Avram: "Da-mi oamenii, iar averile ia-le pentru tine". Avram insa a raspuns regelui Sodomei: "Iata imi ridic mana spre Domnul Dumnezeul cel Preainalt, Ziditorul cerului si al pamantului, ca nici o ata sau curea de incaltaminte nu voi lua din toate cate sunt ale tale, ca sa nu zici: "Eu am imbogatit pe Avram!", fara numai cele ce au mancat tinerii si ceea ce se cuvine a se imparti celor care au mers cu mine la lupta" (Fac. 14, 1-24).

Tu esti preot in veac dupa randuiala lui Melchisedec (Ps. 109,4).