Jertfele
Jertfele
De cate feluri erau jertfele
Jertfele, dupa materialul intrebuintat la savarsirea lor, erau de doua feluri: unele sangeroase, si altele fara sange. La jertfe se injunghiau:
1. daca erau vite mari: boi sau berbeci;
2. daca erau vite mici: miei sau iezi; i
3. daca erau pasari: turturele sau pui de porumbei.
Vita trebuia sa fie fara meteahna si de parte barbateasca. La jertfele fara de sange se intrebuintau: faina de grau, paine, azima, vin, untdelemn, sare si tamaie.
Iar dupa menire jertfele erau de trei feluri:
1. Arderile de tot, cand vita era arsa de tot pe jertfelnic, recunoscandu-se prin aceasta domnia desavarsita a lui Dumnezeu si adorandu-se in acelasi timp.
2. Jertfele de iertarea pacatelor, care se aduceau pentru iertarea gresealelor facute impotriva lui Dumnezeu.
3. Jertfele de impacare, prin care se cerea mila de la Dumnezeu, sau alte bunuri.
La jertfele sangeroase, aducatorul prezenta animalul de jertfit inaintea jertfelnicului arderii de tot, isi punea mainile pe capul animalului si apoi il injunghia. Preotul strangea sangele, stropea cu el jertfelnicul, si atata focul ca sa arda carnurile jertfei. La jertfele de iertarea pacatelor si la cele de impacare nu se ardeau pe jertfelnic decat anumite parti grase ale animalului jertfit. De obicei, cealalta carne a animalului junghiat se impartea la preoti, dar trebuia sa o manance acolo, in locul cel sfant. La jertfele de impacare, partea preotului era marginita la anumite doua bucati, iar cealalta parte ce ramanea nearsa si neimpartita la preoti se dadea celui ce adusese jertfa, ca sa faca si el o cina sfanta.
Jertfele fara sange se alcatuiau din roadele pamantului, ca: paine, faina, sare, untdelemn, vin, miresme, tamaie si altele. Painea insa, adusa ca jertfa, trebuia sa fie nedospita (Lev. 1-7).