Judecatorii


Judecatorii

Dumnezeu pedepseste pe Israel, pentru ca s-a inchinat la idoli

Atunci poporul a slujit Domnului in toate zilele lui Iosua si in toate zilele batranilor, a caror viata s-a prelungit dupa Iosua si care vazusera toate lucrurile cele mari ale Domnului, pe care le facuse cu Israel.

Si dupa ce tot randul acela de oameni a trecut la parintii lor si cand s-a ridicat in locul lor alt rand de oameni, care nu cunosteau pe Domnul si lucrurile Sale pe care le facuse cu Israel, atunci fiii lui Israel au inceput a face rele inaintea ochilor Domnului si s-au apucat sa slujeasca Baalilor.

Au parasit pe Domnul Dumnezeul parintilor lor, care-i scosese din pamantul Egiptului, si s-au intors la alti dumnezei, catre dumnezeii popoarelor dimprejurul lor, si au inceput sa se inchine acelora si au maniat pe Domnul. Au parasit pe Domnul si au inceput a se inchina lui Baal si Astartelor.

De aceea s-a aprins mania Domnului asupra lui Israel si l-a dat in mainile jefuitorilor care l-au jefuit; datu-i-a in mainile vrajmasilor dimprejurul lor si n-au mai putut sa reziste in fata vrajmasilor lor.

Dumnezeu ridica judecatori

Atunci le-a ridicat Domnul judecatori, care i-au izbavit din mainile jefuitorilor lor.

Dar nici pe judecatori nu-i ascultau ei, ci se purtau desfranat pe urmele altor dumnezei si se inchinau acelora si maniau pe Domnul; usor se abateau de la calea pe care umblasera parintii lor, care se supuneau poruncilor Domnului. Ei insa nu faceau asa.

Cand le ridica lor Domnul judecatori, atunci insusi Domnul era cu judecatorul si-i izbavea pe ei de vrajmasii lor in toate zilele judecatorului.

Dar cum murea judecatorul, ei iarasi faceau si mai rau decat parintii lor, abatandu-se la alti dumnezei, slujind acelora si inchinandu-se lor. Nu se lasau de lucrurile lor si nu se abateau de la calea lor cea rea.

Si se aprindea mania Domnului asupra lui Israel si zicea: "Pentru ca poporul acesta calca poruncile Mele, pe care Eu le-am asezat cu parintii lor, si nu asculta glasul Meu, de aceea nici Eu nu voi mai izgoni de la ei nici unul din acele popoare, pe care le-a lasat Iosua, fiul lui Navi, in tara, cand a murit".

Si au fost in Israel 14 judecatori dintre care cei mai insemnati sunt: Ghedeon, Samson, Eli si Samuel (Jud. 3-6-7-8).

Pentru ca M-ai uitat si te-ai intors de la Mine, de aceea sufera si tu pentru nelegiuirea ta si pentru desfranarea ta (Iez. 23, 35).