Legamantul dintre Dumnezeu si Noe


Legamantul dintre Dumnezeu si Noe

Apele potopului scad

Iar apa a crescut mereu pe pamant, 150 de zile. Dar si-a adus aminte Dumnezeu de Noe, de toate fiarele, de toate animalele, de toate pasarile si de toate vietatile ce se misca, cate erau cu dansul in corabie; si a adus vant pe pamant si a incetat apa de a mai creste, si s-au aratat varfurile muntilor; iar corabia s-a oprit pe muntii Ararat. Dupa 40 de zile a deschis Noe fereastra pe care o facuse la corabie si a dat drumul corbului ca sa vada de a scazut apa pe pamant. Acesta, zburand, nu s-a mai intors pana ce a secat apa de pe pamant. Apoi dupa el a trimis porumbelul, care, negasand loc de odihna pentru picioarele sale, s-a intors la Noe in corabie. Si, asteptand inca alte 7 zile, a dat iarasi drumul porumbelului din corabie si acesta s-a intors catre seara. Si iata avea in ciocul sau o ramura verde de maslin. Atunci a cunoscut Noe ca s-a scurs apa de pe fata pamantului. Mai zabovind inca alte 7 zile, iarasi a dat drumul porumbelului si el nu s-a mai intors. Si a ridicat Noe acoperisul corabiei si a privit; si iata se zbicise fata pamantului.

Noe aduce jertfa

Atunci a grait Domnul Dumnezeu lui Noe si a zis: "Iesi din corabie tu, si impreuna cu tine femeia ta, fiii tai si femeile fiilor tai. Scoate de asemenea impreuna cu tine toate vietatile, care sunt cu tine, si tot trupul de la pasari si pana la animale, si toate vietatile ce se misca pe pamant, sa se imprastie pe pamant, sa se praseasca si sa se inmulteasca pe pamant".

Atunci a iesit Noe din corabie si impreuna cu el au iesit fiii lui, femeia lui si femeile fiilor lui; toate fiarele, toate animalele, toate pasarile si toate cate se misca pe pamant, dupa felul lor, au iesit din corabie.

Apoi a facut Noe un jertfelnic Domnului; si a luat din animalele cele curate si din toate pasarile cele curate si le-a adus ardere de tot pe jertfelnic, iar Domnul Dumnezeu a mirosit mireasma buna si a zis Domnul Dumnezeu in inima Sa: "Am socotit sa nu mai blestem pamantul pentru faptele omului, pentru ca cugetul inimii omului se pleaca la rau din tineretile lui si nu voi mai pierde toate vietatile, cum am facut. De acum cat va trai pamantul, semanatul si seceratul, frigul si caldura, vara si iarna, ziua si noaptea nu vor mai inceta!"

Dumnezeu incheie un legamant cu Noe

Atunci Dumnezeu a binecuvantat pe Noe si pe fiii lui, si le-a zis: "Nasteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti. Iata Eu inchei legamantul Meu cu voi, cu urmasii vostri de dupa voi, ca nu va mai fi potop ca sa pustiiasca pamantul; si curcubeul Meu de pe norii cerului va fi semnul legamantului dintre Mine si tot trupul care este pe pamant" (Fac. 8, 1-17).

Laudati pe Domnul, ca este bun, ca in veac este mila Lui (Ps. 135, 1).