Minunile de dupa moartea lui Iisus


Minunile de dupa moartea lui Iisus

Si iata, catapeteasma templului s-a sfasiat in doua, de sus pana jos, si pamantul s-a cutremurat si pietrele s-au despicat. Mormintele s-au deschis si multe trupuri ale sfintilor adormiti s-au sculat. Si iesind din morminte, dupa invierea Lui, au intrat in cetatea sfanta si s-au aratat multora.

Iar sutasul si cei ce impreuna cu el pazeau pe Iisus, vazand cutremurul si cele intamplate, s-au infricosat foarte, zicand: "Cu adevarat Fiul lui Dumnezeu era Acesta!" (Mt. 27, 51-54).

Si toate multimile care venisera la aceasta priveliste, vazand cele intamplate, se intorceau batandu-si pieptul. Si toti cunoscutii Lui, si femeile care-L insotisera din Galileea, stateau departe, privind acestea (Lc. 23, 48-49).

Si erau si femei care priveau de departe; intre ele: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov cel Mic si a lui Iosi, si Salomeea, care, pe cind era El in Galileea, mergeau dupa El si ii slujeau, si multe altele care se suisera cu El la Ierusalim (Mc. 16, 40-41).

Impungerea lui Iisus cu sulita

Deci, iudeii, fiindca era vineri, ca sa nu ramana trupurile sambata pe cruce, caci era mare ziua sambetei aceleia, au rugat pe Pilat sa le zdrobeasca fluierele picioarelor si sa-i ridice.

Deci au venit ostasii si au zdrobit fluierele celui dintai si ale celuilalt, care era rastignit impreuna cu El. Dar venind la Iisus, daca au vazut ca deja murise, nu I-au zdrobit fluierele. Ci unul dintre ostasi cu sulita a impuns coasta Lui si indata a iesit sange si apa. Si cel ce a vazut a marturisit si marturia lui e adevarata; si acela stie ca spune adevarul, ca si voi sa credeti. Caci s-au facut acestea, ca sa se implineasca Scriptura: Nu I se va zdrobi nici un os. Si iarasi alta Scriptura zice: Voi privi la Acela pe care L-au impuns (In. 19, 31—37).

Pogorarea trupului lui Iisus de pe Cruce

Si facandu-se seara, fiindca era vineri, care este inaintea sambetei, si venind Iosif cel din Arimateia, sfetnic ales, care astepta si el Imparatia lui Dumnezeu si, indraznind, a intrat la Pilat si a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat ca a murit, si, chemand pe sutas, l-a intrebat daca a murit demult. Si afland de la sutas a daruit lui Iosif trupul mort (Mc. 15, 42-45).

Si a venit si Nicodim, cel care venise la El mai inainte noaptea, aducand ca la o suta de litre de amestec de smirna si aloe. Au luat deci trupul lui Iisus si L-au infasurat in giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de inmormantare la iudei.

Punerea lui Iisus in mormant

Aproape de locul unde fusese rastignit Iisus, Iosif avea o gradina, unde avea un mormant nou, sapat in piatra, in care nimeni niciodata nu fusese pus. Deci, acolo au pus trupul lui Iisus, ca era vineri tarziu si mormantul acesta aproape, si pravalind o piatra mare pe usa mormantului, s-au dus. Si, mergand dupa El si femeile care venisera cu Dansul din Galileea, au vazut mormantul si cum au pus trupul. Maria Magdalena si alta Marie inca erau acolo, in preajma mormantului si intorcandu-se, au pregatit miresme si miruri.

Straja de la mormant

Iar a doua zi, care este dupa vineri, s-au adunat arhiereii si fariseii la Pilat, zicand: "Doamne, ne-am adus aminte ca amagitorul Acela a spus, fiind inca in viata: Dupa trei zile Ma voi scula. Deci, porunceste ca mormantul sa fie pazit pana a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui sa vina si sa-L fure si sa spuna poporului: S-a sculat din morti. Si va fi ratacirea de pe urma mai rea decat cea dintai" (Mt. 27, 62-66).

Pilat le-a zis: "Aveti straja; mergeti si intariti cum stiti".

Iar ei, ducandu-se, au intarit mormantul cu straja, pecetluind piatra (Mt. 26, 30-46; Mc. 14, 26-42; Lc. 22, 39-46; In. 18, 1).