Minunile ce s-au facut in pustiu


Minunile ce s-au facut in pustiu

Dmnezeu indulceste apele amare

De la Marea Rosie, israelitii s-au afundat in pustiu, si n-au mai intalnit apa. In sfarsit, dupa trei zile, au gasit apa la Mara; dar apa aceasta era cu neputinta de baut, pentru ca era amara.

De aceea cartea poporul impotriva lui Moise si zicea: "Ce sa bem?" Atunci Moise a strigat catre Domnul, si Domnul i-a aratat un lemn; si l-a aruncat in apa, si s-a indulcit apa.

Dumnezeu trimite prepelite si mana

In pustiul Sin, israelitii au inceput din nou a carti impotriva lui Moise si a lui Aaron, zicand: "Mai bine muream batuti de Domnul in pamantul Egiptului, cand sedeam imprejurul caldarilor cu carne si mancam paine de ne saturam!" Si a grait Domnul cu Moise: "Spune-le lor: Diseara carne veti manca, iar dimineata va veti satura de paine, si veti cunoaste ca Eu Domnul sunt Dumnezeul vostru".

Iar, daca s-a facut seara, au venit prepelite si au acoperit tabara, iar dimineata, dupa ce s-a luat roua dimprejurul taberei, iata, se afla pe fata pustiului ceva marunt, ca niste graunte, si albicios, ca grindina pe pamant.

Si vazand fiii lui Israel, au zis unii catre altii: "Ce-i asta ?" Ca nu stiau ce-i. Iar Moise le-a zis: "Aceasta-i painea pe care v-o da Dumnezeu sa o mancati. Iata ce a poruncit Domnul: Adunati fiecare cat sa va ajunga de mancat: cate un omer de om, dupa numarul sufletelor voastre; fiecare cati are in cort, atatea omere sa adune".

Si au facut asa.

Iar in ziua a sasea adunau de doua ori mai multa: cate doua omere de fiecare, pentru ca Moise le-a zis: "Maine e odihna, odihna cea sfanta in cinstea Domnului; ce rebuie copt coaceti, ce trebuie fiert, fierbeti astazi, si ce va ramane, lasati sa ramana pe a doua zi".

Casa lui Israel i-a pus numele mana, si aceasta era alba, ca samanta de coriandru, iar la gust ca turta cu miere.

Si fiii lui Israel au trait cu mana timp de 40 de ani, pana cand au sosit in Canaan.

Dumnezeu face sa izvorasca apa din piatra

Dupa aceea a plecat la drum toata obstea fiilor lui Israel din pustiul Sin, dupa porunca Domnului, si a tabarat la Rafidim, unde poporul nu avea apa de baut.

Atunci poporul, apasat de sete, cartea impotriva lui Moise si zicea: "Ce-i aceasta? Ne-ai scos din Egipt, ca sa ne omori cu sete pe noi, pe copiii nostri si turmele noastre?"

Iar Moise a strigat catre Domnul si a zis: "Ce sa fac cu poporul acesta? Caci putin lipseste ca sa ma ucida cu pietre".

Zis-a Domnul catre Moise: "Treci pe dinaintea poporului acestuia, dar ia cu tine cativa din batranii lui Israel, ia in mana si toiagul, cu care ai lovit Nilul si du-te. Iata, Eu voi sta inaintea ta acolo la stanca din Horeb, iar tu vei lovi in stanca si va curge din ea apa si va bea poporul".

Si a facut Moise asa, inaintea batrinilor lui Israel, si a izvorat apa din stanca, si s-a saturat poporul de apa.

Iosua bate pe amaleciti

Atunci au venit amalecitii sa se bata cu israelitii la Rafidim.

Iar Moise a zis catre Iosua: "Alege-ne barbati voinici si du-te de te lupta cu amalecitii! Iar eu ma voi sui maine in varful muntelui si toiagul lui Dumnezeu va fi in mana mea".

A facut deci Iosua cum ii zisese Moise si s-a dus sa bata pe amaleciti; iar Moise cu Aaron si Or s-au suit in varful muntelui.

Cand isi ridica Moise mainile, biruia Israel, iar cand isi lasa el mainile biruia Amalec.

Dar obosind mainile lui Moise, au luat o piatra si au pus-o langa el, si a sezut pe piatra; Aaron si Or ii sprijineau mainile, unul de o parte si altul de alta parte. Si au stat mainile lui ridicate pana la asfintitul soarelui.

Si a zdrobit Iosua pe Amalec si tot poporul lui cu ascutisul sabiei (Ies. 15,22-17, 13).

Paine ingereasca a mancat omul, bucate le-a trimis lor din destul (Ps. 77, 29).