Moartea lui Iacov si a lui Iosif


Moartea lui Iacov si a lui Iosif

Iacov binecuvinteaza pe fiii sai, vestind pe Mesia, si moare

Iacov a mai trait in tara Egiptului inca saptesprezece ani. Si intelegand Iosif ca s-a apropiat sfarsitul tatalui sau, s-a dus la dansul cu cei doi fii ai sai, Manase si Efraim. Si Israel, adunandu-si puterile sale, s-a ridicat in pat si a zis catre Iosif: "Acesti doi fii ai tai sa fie ai mei, ca Ruben si Simeon". Si i-a binecuvantat. Apoi a zis Israel catre Iosif: "Iata, eu mor; dar Dumnezeu va fi cu voi si va va intoarce in tara parintilor vostri". Apoi, chemand pe toti fiii sai, a dat fiecaruia dintre ei cate o binecuvantare deosebita. Iar lui Iuda i-a zis: "Iuda, pe tine te vor lauda fratii tai. Mainile tale sa fie in ceafa vrajmasilor tai; inchina-se-vor tie feciorii tatalui tau. Pui de leu esti, Iuda". "Nu va lipsi sceptrul din Iuda, nici toiag de carmuitor din coapsele sale, pana ce va veni impaciuitorul, Caruia se vor supune popoarele".

Sfarsind Iacov poruncile sale, pe care le-a dat feciorilor sai, si intinzandu-si picioarele sale in pat, si-a dat sfarsitul si s-a adaugat la poporul sau. Atunci Iosif cazand pe fata tatalui sau a plans si l-a sarutat. Apoi i-a imbalsamat trupul si egiptenii au plans moartea lui 70 de zile.

Iosif ingroapa pe Iacov la Hebron

Dupa ce au trecut zilele plangerii lui, Iosif si fratii sai au dus trupul tatalui lor ca sa-l ingroape in Canaan. Si au mers impreuna cu ei toti slujitorii lui Faraon, dregatorii casei lui si toti batranii din tara Egiptului si au plecat de asemenea cu el carute si calareti si s-a facut tabara mare foarte.

Si dupa ce au ajuns in pamantul Canaan, l-au plans inca sapte zile si apoi l-au ingropat in pestera din tarina Macpela, cea de langa Mamvri, pe care o cumparase Avraam, cu tarina cu tot, de la Efron Heteul, ca mosie de inmormantare, caci asa poruncise Iacov inainte de a muri.

Iosif dupa moartea tatalui sau

Fiii lui Iacov s-au intors apoi cu totii in Egipt si au trait in pamantul Gosen. Iar fratii lui Iosif, temandu-se ca nu cumva acesta sa le faca ceva pentru raul ce-i facusera ei, au venit la dansul si si-au cerut iertare. Iosif insa a inceput sa planga si le-a zis: "Fiti fara frica. Dumnezeu toate le-a facut spre bine!"

Si cand a cunoscut Iosif ca i s-a apropiat sfarsitul, a zis iarasi fratilor sai: "Dumnezeu va va cerceta, va va scoate din pamantul acesta si va va duce in pamantul pe care l-a fagaduit parintilor nostri. Atunci sa luati cu voi si oasele mele". Si a murit Iosif in varsta de 110 ani, si l-au imbalsamat si l-au pus intr-un sicriu, in pamantul Egiptului.

Numele fiilor lui Israel, adica cele 12 semintii, care au intrat in Egipt impreuna cu Iacov, tatal lor, aducand fiecare toata casa sa, sunt acestea: Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Isahar, Zabulon, Veniamin, Dan, Neftali, Gad si Aser (Fac. 47, 28-50, 26).

In ochii celor fara de minte, dreptii sunt morti cu desavarsire, dar ei sunt in pace (Int. Sol. 3, 2-3).