Omenirea pana la potop


Omenirea pana la potop

Cain si Abel aduc jertfa lui Dumnezeu

Adam si Eva au avut mai intai doi fii: pe Cain si pe Abel. Abel a fost pastor de oi, iar Cain lucrator de pamant. Si dupa un timp Cain a adus jertfa lui Dumnezeu din roadele pamantului, iar Abel din cele intai-nascute ale oilor sale si din grasimea lor. Si a cautat Dumnezeu spre Abel si spre darurile lui, iar spre Cain si spre darurile lui n-a cautat.

Cain ucide pe fratele sau Abel

Si s-a intristat Cain tare si fata lui era posomorata. Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Cain: "Pentru ce te-ai intristat si pentru ce s-a posomorat fata ta? Cand faci bine, au nu-ti este fata senina? Iar de nu faci bine, pacatul bate la usa si cauta sa te tarasca, dar tu biruieste-l".

Dupa aceea a zis Cain catre Abel fratele sau: "Sa iesim la camp". Iar cand erau ei in campie, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele sau, si l-a omorat.

Dumnezeu pedepseste pe Cain

Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Cain: "Unde-i Abel, fratele tau?" Iar el a raspuns: "Nu stiu. Au doara eu sunt pazitorul fratelui meu?" Si a zis Domnul: "Ce ai facut? Glasul sangelui fratelui tau striga catre Mine din pamant. Si acum esti blestemat de pamantul care si-a deschis gura sa, ca sa primeasca sangele fratelui tau din mana ta. Cand vei lucra pamantul, acesta nu-si va mai da roadele sale tie; zbuciumat si fugar vei fi tu pe pamant".

Deznadajduirea lui Cain

Si a zis Cain catre Domnul Dumnezeu: "Pedeapsa mea e mai tare decat as putea-o purta. De ma izgonesti acum din pamantul acesta, ma voi ascunde de la fata Ta si voi fi zbuciumat si fugar pe pamant, si oricine ma va intalni ma va ucide". Si Domnul Dumnezeu i-a zis: "Nu asa, ci tot cel ce va ucide pe Cain inseptit se va pedepsi".

Si Domnul Dumnezeu a pus semn lui Cain, ca tot cel care ii va intalni sa nu-l omoare. Si s-a dus Cain de la fata lui Dumnezeu si a locuit in tinutul Nod, la rasarit de Eden.

Set inlocuieste pe Abel

Adam si Eva au mai capatat un fiu, pe care l-au numit Set si dupa aceea au mai avut si alti fii si fiice.

Urmasii lui Cain

Cain la randul sau a avut fiu pe Enoh, iar Enoh pe Irad, iar Irad pe Maleleil, iar Maleleil pe Matusalem, iar Matusalem pe Lameh si Lameh pe Noe. Si incetul cu incetul urmasii lui Cain si ai lui Set s-au amestecat si au ajuns sa pacatuiasca din ce in ce mai mult fata de Dumnezeu (Fac. 4-5).

Omul se uita la fata, iar Dumnezeu se uita la inima (1 Regi 16,7).

Dumnezeu a daruit oamenilor celor de la inceput, adica patriarhilor, viata foarte lunga. Adam a trait 930 de ani; Set 912; Enos 905; Cainan 910; Maleleil 895; Iared 962; Enoh 365; Matusalem 969; Lameh 753; Noe 950; din care 600 inainte de potop si 350 dupa potop. Enoh, tatal lui Matusalem, a dus o viata atat de sfanta, incat el n-a murit, ci a fost luat cu trupul la cer.