Pacatuirea si pocainta lui David


Pacatuirea si pocainta lui David

David pacatuieste greu

Peste un an, pe vremea cand ieseau regii la razboi, David a trimis pe Ioab si slugile sale cu el si pe toti israelitii si acestia au lovit pe amoniti si au impresurat Raba; iar David a ramas in Ierusalim.

Odata, spre seara, sculandu-se David din pat si plimbandu-se pe acoperisul casei domnesti, a vazut de pe acoperis o femeie scaldandu-se, si femeia aceasta era tare frumoasa.

Atunci a trimis David sa se cerceteze cine-i acea femeie. Si i s-a spus ca-i Batseba, fiica lui Eliam, femeia lui Urie Heteul.

Atunci David a trimis slugile sa o ia; ea a venit la el si el a dormit cu ea. Iar daca s-a curatit ea de necuratia ei, s-a intors la casa sa. Dupa aceea David a scris lui Ioab: "Puneti pe Urie unde va fi lupta mai crancena si retrageti-va de la el, ca sa fie lovit si ucis".

Ioab implini porunca regelui. Urie cazu in batalie si David se casatori cu Batseba.

Natan mustra pe David

Atunci a trimis Domnul pe Natan proorocul la David si a venit acela la el si i-a zis: "Erau intr-o cetate doi oameni: unul bogat si altul sarac. Cel bogat avea foarte multe vite mari si marunte, iar cel sarac n-avea nimic decat numai o singura oita, pe care el o cumparase de mica si o hranise, si ea crescuse cu copiii lui. Din painea lui mancase si ea si se adapase din ulcica lui, la sanul lui dormise si era pentru el ca o fiica.

Dar iata ca a venit la bogat un calator, si gazda nu s-a indurat sa ia din oile sale sau din vitele sale ca sa gateasca cina pentru calatorul care venise la el, ci a luat oita saracului si a gatit-o pe aceea pentru omul care venise la el".

Atunci s-a maniat David cumplit asupra acelui om si a zis catre Natan: "Precum este adevarat ca Domnul este viu, tot asa-i de adevarat ca omul care a facut aceasta este vrednic de moarte; pentru oaie el trebuie sa intoarca impatrit, pentru ca a facut una ca aceasta si pentru ca n-a avut mila".

Atunci Natan zise catre David: "Tu esti omul care a facut aceasta. Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Eu te-am miruit rege pentru Israel si Eu te-am izbavit din mana lui Saul. Pentru ce insa ai nesocotit tu cuvantul Domnului, facand rau inaintea ochilor Lui? Pe Urie Heteul tu l-ai lovit cu sabia, pe femeia lui ti-ai luat-o de sotie, iar pe el l-ai ucis cu sabia amonitilor.

Deci nu se va departa sabia de deasupra casei tale in veac, pentru ca tu M-ai nesocotit pe Mine si ai luat pe femeia lui Urie Heteul ca sa-ti fie nevasta.

Asa zice Domnul: Iata Eu voi ridica asupra ta rau din casa ta si voi lua pe femeile tale inaintea ochilor tai si le voi da aproapelui tau si va dormi acela cu femeile tale inaintea soarelui acestuia".

David se pocaieste

Dumnezeu il iarta, dar il pedepseste. "Am pacatuit inaintea Domnului", zise David catre Natan. "Si Domnul a ridicat pacatul de deasupra ta - zise Natan - si tu nu vei muri. Dar fiindca tu prin aceasta fapta ai dat vrajmasilor Damnului pricina sa-L huleasca, de aceea va muri fiul ce ti se va naste. Si dupa 7 zile copilul a murit. David a primit cu umilinta pedeapsa trimisa de Domnul, si n-a mai incetat pana la moartea sa de a-si plange pacatul sau (2 Regi 10-12).

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea! Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale, si cu duh stapanitor ma intareste (Ps. 50).