Patimile Domnului nostru Iisus Hristos


Patimile Domnului nostru Iisus Hristos

Rugaciunea din gradina Ghetsimani

Zicand acestea, Iisus a iesit cu ucenicii Lui dincolo de paraul Cedrilor, si s-a dus, dupa obicei, in Muntele Maslinilor. Si ajungand la un loc al carui nume este Ghetsimani, unde se afla o gradina, a intrat acolo El si ucenicii Lui. Iar Iuda vanzatorul cunostea acest loc, pentru ca adesea Iisus si ucenicii Sai se adunau acolo.

Iar daca a intrat in gradina, a zis Iisus ucenicilor Sai: "Sedeti aici pana ce Ma voi ruga". Si a luat cu El pe Petru si pe Iacov si pe Ioan si a inceput a se tulbura si a se mahni. Si le-a zis lor: "Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati".

Si, mergand putin mai departe, ca la o aruncatura de piatra, a ingenunchiat si, aruncandu-se cu fata la pamant, se ruga, zicand: "Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta. Parinte, toate sunt Tie cu putinta. Departeaza paharul acesta de la Mine. Insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti!"

Si a venit la ucenici si i-a gasit dormind si i-a zis lui Petru: "Asa, n-ati putut un ceas sa privegheati cu Mine! Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita. Caci duhul este osarduitor, dar trupul, neputincios.

Iarasi ducandu-se, a doua oara, s-a rugat zicand: "Parintele Meu, daca nu este cu putinta sa treaca acest pahar, ca sa nu-l beau, faca-se voia Ta".

Si venind iarasi, i-a aflat dormind, caci ochii lor erau ingreuiati. Si, lasandu-i, s-a dus iarasi si a treia oara s-a rugat, acelasi cuvant zicand. Iar un inger din cer s-a aratat Lui si-L intarea. Si, fiind in zbucium, cu mai mare staruinta se ruga. Iar sudoarea Lui s-a facut ca picaturi mari de sange care picurau pe pamant.

Si, ridicandu-se de la rugaciune, a venit la ucenicii Lui si le-a zis: "Dormiti de acum si va odihniti! Ajunge! A sosit ceasul. Iata, Fiul Omului este dat in mainile pacatosilor. Sculati-va sa mergem. Iata, cel ce M-a vandut este aproape".

Prinderea lui Iisus

Si pe cand vorbea inca, iata a sosit Iuda, unul din cei doisprezece, si impreuna cu el multime multa, cu sabii si toiege, de la arhierei si de la batranii poporului. Iar vanzatorul le daduse semn, zicand: "Pe care-L voi saruta, Acela este. Puneti mana pe El".

Si indata, apropiindu-se de Iisus, a zis: "Bucura-te, Invatatorule". Si L-a sarutat. Iar Iisus i-a zis: "Prietene, pentru ce ai venit? Iuda, cu o sarutare vinzi pe Fiul Omului?" Iar Iisus, stiind toate cele ce erau sa vina asupra Lui, a iesit si le-a zis: "Pe cine cautati?" Raspuns-au Lui: "Pe Iisus Nazarineanul". El le-a zis: "Eu sunt".

Atunci, cand le-a spus: Eu sunt, ei s-au dat inapoi si au cazut la pamant. Si, iarasi i-a intrebat: "Pe cine cautati?" Iar ei au zis: "Pe Iisus Nazarineanul". Raspuns-a Iisus: "V-am spus ca Eu sunt. Deci, daca Ma cautati pe Mine, lasati pe acestia sa se duca".

Deci, ostasii si comandantul si slujitorii iudeilor au prins pe Iisus si L-au legat (In. 18, 4-12).

Iar cei din preajma Lui, vazand ce avea sa se intample, au zis: "Doamne, sa lovim cu sabia?" Si fara se astepte raspuns, Simon-Petru, avand sabie, a scos-o si a lovit pe sluga arhiereului si i-a taiat urechea dreapta; iar numele slugii era Malhus.

Dar Iisus, raspunzand, a zis: "Lasati, pana aici". Si atingandu-se de urechea lui, l-a vindecat. Apoi intorcandu-se spre Petru, i-a zis: "Intoarce sabia ta la locul ei, ca toti cei ce scot sabia de sabie vor pieri. Sau ti se pare ca nu pot sa rog pe Tatal Meu si sa-Mi trimita acum mai mult de douasprezece legiuni de ingeri? Dar cum se vor implini Scripturile, ca asa trebuie sa fie? Nu voi bea, oare, paharul pe care Mi l-a dat Tatal?".

Si catre arhierei, catre capeteniile templului si catre batranii care venisera asupra Lui, Iisus a zis: "Ca la un talhar ati iesit cu sabii si cu toiege. In toate zilele fiind cu voi in templu, n-ati intins mainile asupra Mea. Dar acesta este ceasul vostru si stapanirea intunericului. Si acestea sunt ca sa se implineasca Scripturile".

Atunci ucenicii L-au lasat si au fugit cu totii (Lc. 22, 49-53).

Iisus la Anna si la Caiafa

Ostasii si comandantul si slujitorii iudeilor au prins pe Iisus si L-au legat. Si L-au dus intai la Anna, caci era socru lui Caiafa, care era arhiereu al anului aceluia. Si Caiafa era cel ce sfatuise pe iudei ca este de folos sa moara un om pentru popor.

Si Simon-Petru si un alt ucenic mergeau dupa Iisus. Iar ucenicul acela era cunoscut arhiereului si a intrat impreuna cu Iisus in curtea arhiereului; iar Petru a stat la poarta, afara. Deci, a iesit celalalt ucenic, care era cunoscut arhiereului, si a vorbit cu portareasa si a bagat pe Petru inauntru (In. 18, 12-16).

Infatisarea inaintea lui Caiafa

Atunci, arhiereul L-a intrebat pe Iisus despre ucenicii Lui si despre invatatura Lui. Iisus i-a raspuns: "Eu am vorbit pe fata lumii. Eu am invatat intotdeauna in sinagoga si in templu, unde se aduna toti iudeii si nimic nu am vorbit in ascuns. De ce Ma intrebi pe Mine? Intreaba pe cei ce au auzit ce le-am vorbit. Iata, acestia stiu ce am spus Eu".

Si, zicand El acestea, unul din slujitorii, care era de fata, I-a dat lui Iisus o palma, zicand: "Asa raspunzi Tu arhiereului?"

Iisus i-a raspuns: "Daca am vorbit rau, dovedeste ca este rau, iar daca am vorbit bine, de ce Ma bati?" (In. 18, 19-23).

Infatisarea Iui Iisus inaintea Sinedriului si osandirea Lui la moarte

Arhiereii si tot sinedriul cautau impotriva lui Iisus marturie ca sa-L dea la moarte, dar nu gaseau. Ca multi marturiseau mincinos impotriva Lui, dar marturiile nu se potriveau.

Si, ridicandu-se unii, au dat marturie mincinoasa impotriva Lui, zicand: "Noi L-am auzit zicand asa: Voi darama acest templu facut de mana, si in trei zile altul, nefacut de mana, voi cladi". Dar nici asa marturia lor nu era la fel.

Si, sculandu-se in mijlocul lor, arhiereul L-a intrebat pe Iisus, zicand: "Nu raspunzi nimic la tot ce marturisesc impotriva Ta acestia?" Iar El tacea si nu raspundea nimic. Iarasi L-a intrebat arhiereul si I-a zis: "Esti Tu Hristosul, Fiul Celui binecuvantat?". Iar Iisus a zis: "Eu sunt si veti vedea pe Fiul Omului sezand de-a dreapta puterii si venind pe norii cerului".

Iar arhiereul, sfasiindu-si hainele, a zis: "Ce trebuinta mai avem de martori? Ati auzit hula. Ce vi se pare voua?" Iar ei toti au judecat, ca El este vinovat de moarte (Mc. 14, 55-64).

Petru se leapada de trei ori de Domnul

In vremea aceea, Petru sedea jos in curte, aproape de foc, si se incalzea. Iar una din slujnice, aceea care-i deschisese poarta, apropiindu-se si cautand la el, a zis: "Si tu esti cu Iisus Nazarineanul?". Iar Petru s-a lepadat de Dansul inaintea tuturor, zicand: "Femeie, nu sunt eu, nu-L cunosc, si nu stiu ce graiesti!". Putin dupa aceea, iesind el la poarta l-a vazut alt slujitor, si a zis catre cei ce erau cu dansul: "Si acesta era cu Iisus Nazarineanul!" Si iarasi s-a lepadat Petru cu juramant, zicand: "Nu cunosc pe Omul Acesta!".

Si, trecand ca un ceas, altul adeveri aceasta si zise: "Adevarat, si acesta a fost cu El caci si el este galileian!" Si, apropiindu-se cei ce erau acolo, au zis: "Fara indoiala si tu esti dintre dansii, ca si graiul tau vadit te face". Zis-a lui atunci si unul din slujitorii arhiereului, ruda fiind al celui ce-i taiase Petru urechea:

"Oare nu te-am vazut eu cu Dansul in gradina?" Iar Petru a inceput a se blestema si a se jura, zicand: "Nu stiu pe Omul Acesta!". Si indata, inca graind el, a cantat cocosul. Si intorcandu-se Domnul, s-a uitat spre Petru; si si-a adus aminte Petru de cuvantul Domnului, Care-i zisese: "Inainte de a canta cocosul, trei ori te vei lepada de Mine!". Si iesind afara, Petru a plans cu amar.

Iisus este batjocorit si batut

Iar oamenii care Il pazeau, pe Iisus, il batjocoreau, batandu-L: unii Il scuipau in fata si-L loveau cu pumnii peste cap; iar altii ii acopereau fata, Il loveau peste obraz, si-I ziceau: "Prooroceste acum, Hristoase, cine este cel ce Te-a lovit?" (Lc. 22, 63-65).

Si hulindu-L, multe altele spuneau impotriva Lui.

Infatisarea a doua a lui Iisus inaintea Sinedriului

Si cand s-a facut ziua, s-au adunat batranii poporului, arhiereii si carturarii si L-au dus pe El in sinedriul lor, zicand: "Spune noua daca esti Tu Hristosul". Si El le-a zis: "Daca va voi spune nu veti crede; iar daca va voi intreba, nu-Mi veti raspunde. De acum insa Fiul Omului va sedea de-a dreapta puterii lui Dumnezeu". Iar ei au zis toti: "Asadar, Tu esti Fiul lui Dumnezeu?". Si El a zis catre ei: " Voi ziceti ca Eu sunt". Si ei au zis: "Ce ne mai trebuie marturii, caci noi insine am auzit din gura Lui?".

Si indata, dimineata, arhiereii, tinand sfat cu batranii, cu carturarii si cu tot sinedriul si legand pe Iisus, L-au dus si L-au predat lui Pilat (Lc. 22, 66-71).

Deznadajduirea lui Iuda

Atunci Iuda, cel ce L-a vandut, vazand ca Iisus a fost osandit la moarte, s-a cait si a adus inapoi arhiereilor si batranilor cei treizeci de arginti, zicand: "Am gresit, vanzand sange nevinovat". Si ei i-au zis: "Ce ne priveste pe noi? Tu vei vedea". Si el, aruncand argintii in templu, a plecat si, ducandu-se, s-a spanzurat.

Iar arhiereii luand banii, au zis: "Nu se cuvine sa-i punem in vistieria templului, deoarece sunt pret de sange". Si, tinand ei sfat, au cumparat cu ei Tarina Olarului, pentru ingroparea strainilor. Pentru aceea s-a numit tarina aceea, Tarina Sangelui, pana in ziua de astazi (Mt. 27, 3-8).

Iisus inaintea procuratorului Pontiu Pilat

Deci L-au adus pe Iisus de la Caiafa la pretoriu; si era dimineata. Si ei n-au intrat in pretoriu, ca sa nu se spurce, ci sa manince Pastile. Deci Pilat a iesit la ei, afara, si le-a zis: "Ce invinuire aduceti Omului Acestuia?" Ei au raspuns si i-au zis: "Daca Acesta n-ar fi fost raufacator nu ti L-am fi predat tie".

Atunci le-a zis Pilat: "Luati-L voi si judecati-L dupa legea voastra". Iudeii insa i-au raspuns: "Noua nu ne este ingaduit sa omoram pe nimeni". Apoi au inceput a-L pari pe Iisus si a zice: "Pe Omul acesta L-am prins razvratind poporul si oprindu-l de a da bir Cezarului si zicand ca El este Hristos imparatul".

Pilat a intrat iarasi in pretoriu si a chemat pe Iisus si I-a zis: "Tu esti regele iudeilor?". Raspuns-a Iisus: "De la tine insuti zici aceasta, sau altii ti-au spus-o despre Mine?" Pilat a raspuns: "Nu cumva sunt iudeu eu? Poporul Tau si arhiereii Te-au predat mie. Ce ai facut?"

Iisus a raspuns: Imparatia Mea nu este din lumea aceasta. Daca Imparatia Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca sa nu fiu predat iudeilor. Dar acum imparatia Mea nu este de aici".

I-a zis Pilat: "Asadar esti Tu imparatul?" Raspuns-a Iisus: "Tu zici ca Eu sunt imparat. Eu spre aceasta M-am nascut si pentru aceasta am venit in lume, ca sa marturisesc adevarul; oricine este din adevar asculta glasul Meu".

Pilat I-a zis: "Ce este adevarul?" Si zicand aceasta, a iesit iarasi la iudei si le-a zis: "Eu nu gasesc in El nici o vina". Atunci arhiereii si batranii au adus tot felul de pari asupra Lui. Si la invinuirile aduse Lui de catre arhierei si batrani nu raspundea nimic.

Atunci I-a zis Pilat: "Nu auzi cate marturisesc ei impotriva Ta?" Si nu i-a raspuns lui nici un cuvant, incat dregatorul se mira foarte (In. 18, 28-38). Iar iudeii staruiau, zicand ca intarata poporul, invatand prin toata Iudeea, incepand din Galileea pana aici.

Si Pilat, auzind, a intrebat daca omul este galileian. Si afland ca este din tinutul lui Irod, L-a trimis la Irod, care era si el in Ierusalim in acele zile (Lc. 23, 5-7).

Iisus inaintea lui Irod

Iar Irod, vazand pe Iisus, s-a bucurat foarte, ca de multa vreme dorea sa-L cunoasca, pentru ca auzise despre El si nadajduia sa vada vreo minune savarsita de El. Si L-a intrebat Irod multe lucruri, dar El nu i-a raspuns nimic. Si arhiereii si carturarii erau de fata, invinuindu-L foarte tare.

Iar Irod, impreuna cu ostasii sai, batjocorindu-L si luandu-L in ras, L-a imbracat cu o haina stralucitoare si L-a trimis iarasi la Pilat (Lc. 23, 8-16). Si in ziua aceea, Irod si Pilat s-au facut prieteni unul cu altul, caci mai inainte erau in dusmanie unul cu altul.

A doua infatisare inaintea lui Pilat

Iar Pilat, chemand arhiereii si capeteniile poporului, a zis catre ei: "Ati adus la mine pe Omul Acesta, ca pe un razvratitor al poporului; dar iata eu, cercetandu-L in fata voastra, nici o vina n-am gasit in Acest Om, din cele pentru care L-ati parat. Si nici Irod n-a gasit, caci L-a trimis iarasi la noi. Si iata, El n-a savarsit nimic vrednic de moarte. Deci, pedepsindu-L, il voi elibera".

Iisus sau Baraba

La sarbatoarea Pastilor, dregatorul avea obiceiul sa elibereze multimii un intemnitat pe care-l voiau. Si aveau atunci un vinovat vestit, care se numea Varava, care era aruncat in temnita pentru o rascoala facuta in cetate si pentru omor.

Deci, adunati fiind ei, Pilat le-a zis: "Pe cine voiti sa vi-l eliberez, pe Varava sau pe Iisus, Care se zice Hristos?" Ca stia ca din rautate L-au dat in mana lui.

Si pe cand statea Pilat in scaunul de judecata, femeia lui i-a trimis acest cuvant: "Nimic sa nu faci Dreptului aceluia, ca mult am suferit azi, in vis, pentru El".

Insa arhiereii si batranii au atatat multimile ca sa ceara pe Varava, iar pe Iisus sa-L piarda. Iar dregatorul, raspunzand, le-a zis: "Pe cine din cei doi voiti sa va eliberez?" Iar ei au raspuns: "Pe Varava".

Si Pilat le-a zis: "Dar ce voi face cu Iisus, Care se cheama Hristos?" Toti au raspuns: "Sa fie rastignit!" A zis iarasi Pilat: "Dar ce rau a facut?" Ei insa mai tare strigau si ziceau: "Sa fie rastignit!"

Iisus este batut

Si, vazand Pilat ca nimic nu foloseste, ci mai mare tulburare se face, luand apa, si-a spalat mainile inaintea multimii, zicand: "Nevinovat sunt de sangele Dreptului acestuia. Voi veti vedea".

Iar tot poporul a raspuns si a zis: "Sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri!" Atunci le-a eliberat pe Varava, iar pe Iisus L-a biciuit si L-a dat sa fie rastignit (Mt. 27, 17-26).

Iisus incununat cu spini

Atunci ostasii dregatorului, ducand ei pe Iisus in pretoriu, au adunat in jurul Lui toata cohorta si dezbracandu-L de hainele Lui, I-au pus o hlamida rosie; apoi, impletind o cununa de spini, I-au pus-o pe cap si in mana Lui cea dreapta, trestie; si, ingenunchind inaintea Lui, isi bateau joc de El, zicand: "Bucura-Te, regele iudeilor" (Mt. 27, 27-30).

Si scuipand asupra Lui, au luat trestia si-L bateau peste cap.

Iisus infatisat poporului

Si Pilat a iesit afara si le-a zis: "Iata vi-L aduc pe El afara ca sa stiti ca nu gasesc in El nici o vina". Atunci a iesit Iisus afara, purtand cununa de spini si mantia purpurie. Si le-a zis Pilat: "Iata omul!".

Cand L-au vazut, arhiereii si slujitorii au strigat, zicand: "Rastigneste-L! Rastigneste-L!". Zis-a lor Pilat: "Luati-L voi si rastigniti-L, caci eu nu-I gasesc nici o vina".

Iudeii i-au raspuns: "Noi avem lege si dupa legea noastra El trebuie sa moara, ca S-a facut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu". Cand a auzit Pilat acest cuvant, mai mult s-a temut. Si a intrat iarasi in pretoriu si I-a zis lui Iisus: "De unde esti Tu?" Iar Iisus nu i-a dat nici un raspuns.

Atunci Pilat I-a zis: "Mie nu-Mi vorbesti? Nu stii ca am putere sa Te eliberez si am putere sa Te rastignesc?" Iisus a raspuns: "N-ai avea nici o putere asupra Mea, daca nu ti-ar fi fost dat tie de sus. De aceea cel ce M-a predat tie mai mare pacat are".

De atunci Pilat cauta sa-L elibereze; dar iudeii strigau, zicand: "Daca il eliberezi pe Acesta, nu esti prieten al Cezarului. Oricine se face pe sine imparat este impotriva Cezarului". Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus afara pe Iisus si a sezut pe scaunul de judecata, in locul numit Pardosit cu pietre, iar evreieste Gabbata. Si era Vinerea Pastilor, cam la al saselea ceas, si a zis Pilat iudeilor: "Iata imparatul vostru".

Iar ei au strigat: "Ia-L! Ia-L! Rastigneste-L!" Pilat le-a zis: "Sa rastignesc pe imparatul vostru?" Arhiereii au raspuns: "Nu avem imparat decat pe Cezarul". Atunci L-a predat lor ca sa fie rastignit. Si ei au luat pe Iisus si L-au dus sa-L rastigneasca (In. 19, 4-16).

Iisus isi duce crucea

Iar dupa ce L-au batjocorit, L-au dezbracat de hlamida, L-au imbracat cu hainele Lui si L-au dus sa-L rastigneasca. Si, ducandu-si crucea, a iesit la locul ce se cheama al Capatanii, care in evreieste se zice Golgota.

Si duceau si alti doi facatori de rele, ca sa-i omoare impreuna cu El. Si au silit pe un trecator, care venea din tarina, pe Simon Cirineul, tatal lui Alexandru si al lui Ruf, ca sa duca crucea Lui.

Iisus mangaie pe femeile ce plangeau

Iar dupa Iisus venea multime multa de popor si de femei, care se bateau in piept si il plangeau. Si intorcandu-se catre ele, Iisus le-a zis: "Fiice ale Ierusalimului, nu Ma plangeti pe Mine, ci pe voi plangeti-va si pe copiii vostri. Caci iata vin zile in care vor zice: Fericite sunt cele sterpe si pantecele care n-au nascut si sanii care n-au alaptat! Atunci vor incepe sa spuna muntilor: Cadeti peste noi; si dealurilor: Acoperiti-ne. Caci daca fac acestea cu lemnul verde, cu cel uscat ce va fi?" (Lc. 23, 27-30).

Rastignirea lui Hristos

Si L-au dus pe Iisus la locul zis Golgota, care se talmaceste locul Capatanii. Si I-au dat sa bea vin amestecat cu smirna, dar El n-a luat. Apoi L-au rastignit (Mc. 15, 23).

Intaia graire a Iui Iisus pe Cruce

Si impreuna cu El au rastignit doi talhari: unul de-a dreapta si altul de-a stanga Lui, implinindu-se astfel Scriptura care zice: Cu cei fara de lege s-a socotit. Iar Iisus a zis: "Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac!"

Inscriptia de deasupra Crucii

Iar Pilat a scris inscriptia si a pus-o deasupra crucii. Si era scris: Iisus Nazarineanul, Imparatul iudeilor! Deci multi dintre iudei au citit acest titlu, caci locul unde a fost rastignit Iisus era aproape de cetate. Si era scris: evreieste, latineste si greceste.

Deci arhiereii iudeilor au zis lui Pilat: "Nu scrie Imparatul iudeilor, ci ca Acela a zis: Eu sunt Imparatul iudeilor". Pilat a raspuns: "Ce am scris, am scris" (In. 19, 19-22).

Impartirea hainelor lui Iisus

Dupa ce au rastignit pe Iisus, ostasii au luat hainele Lui si le-au facut patru parti, fiecarui ostas cate o parte, si camasa. Dar camasa era fara cusatura, de sus tesuta in intregime. Deci au zis unii catre altii: "Sa n-o sfasiem, ci sa aruncam sortii pentru ea, a cui sa fie; ca sa se implineasca Scriptura care zice: "Impartit-au hainele Mele lorusi, si pentru camasa Mea au aruncat sorti". Asadar ostasii acestea au facut (In. 19, 23-24).

Batjocurile aduse lui Iisus pe Cruce

Iar trecatorii Il huleau, clatinandu-si capetele si zicand: "Tu, Cel ce darami templul si in trei zile il zidesti, mantuieste-Te pe Tine insuti! Daca esti Fiul lui Dumnezeu, coboara-Te de pe cruce!" (Mt. 27, 39-42).

Asemenea si arhiereii, batandu-si joc de El, cu carturarii si cu batranii, ziceau: "Pe altii i-a mantuit, iar pe Sine nu poate sa se mantuiasca. Daca este regele lui Israel sa se coboare acum de pe cruce, si vom crede in El". Si il luau in ras si ostasii care se apropiau aducandu-I otet si zicand: "Daca Tu esti regele iudeilor, mantuieste-Te pe Tine insuti" (Lc. 23, 36-37).

A doua graire a lui Iisus pe Cruce

Iar unul dintre facatorii de rele rastignit, il hulea, zicand: "Nu esti Tu Hristosul? Mantuieste-Te pe Tine insuti si pe noi".

Si celalalt, raspunzand, il certa zicand: "Nu te temi tu de Dumnezeu, ca esti in aceeasi osanda cu El? Si noi pe drept, ca noi primim cele cuvenite dupa faptele noastre. Acesta insa n-a facut nici un rau".

Si zicea lui Iisus: "Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni in imparatia Ta". Si Iisus i-a zis: "Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai" (Lc. 23,39-43).

A treia graire a lui Iisus pe Cruce

Si stateau langa crucea lui Iisus, mama Lui si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, si Maria Magdalena. Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care il iubea, stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau!".

Apoi a zis ucenicului: "Iata mama ta!". Si din ceasul acela ucenicul a luat-o cu sine (In. 19, 25-27).

A patra graire a lui Iisus pe Cruce

Iar de la ceasul al saselea, s-a facut intuneric peste tot pamantul, pana la ceasul al noualea. Iar in ceasul al noualea a strigat Iisus cu glas mare, zicand: "Eli, Eli, lama sabahtani!"adica: "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?".

Iar unii dintre cei ce sedeau acolo, auzind, ziceau: "Pe Ilie il striga Acesta" (Mt. 27, 45-47).

A cincea strigare a lui Iisus pe Cruce

Dupa aceea, stiind Iisus ca toate s-au savarsit acum, ca sa se implineasca Scriptura, a zis: "Mi-e sete". Si era acolo un vas plin cu otet; iar cei care il lovisera, punand in varful unei trestii de isop un burete inmuiat in otet, l-au dus la gura Lui.

Iar ceilalti ziceau: "Lasa, sa vedem daca vine Ilie sa-L mantuiasca" (In. 19, 28-29).

A sasea graire a lui Iisus pe Cruce

Iar, dupa ce a luat otet, Iisus a zis: "Savarsitu-s-a!"

A saptea graire a Iui Iisus pe Cruce

Dupa aceea a strigat Iisus din nou cu glas tare si a zis: "Parinte, in mainile Tale incredintez duhul Meu".

Iisus moare pe Cruce

Si acestea zicand, plecandu-si capul si-a dat duhul.