Pieirea Sodomei si a Gomorei


Pieirea Sodomei si a Gomorei

Lot primeste pe cei doi ingeri

Cei doi ingeri au ajuns la Sodoma seara, iar Lot sedea la poarta Sodomei. Si vazandu-I, Lot s-a sculat inaintea Lor si s-a plecat cu fata pana la pamant. Si a zis: "Stapinii mei, abateti-Va pe la casa slugii Voastre ca sa ramaneti acolo; spalati-Va picioarele, iar dimineata, sculandu-Va, Va veti duce in drumul Vostru". Ei insa au zis: "Nu, ci vom ramane in ulita".

Iar el I-a rugat staruitor si s-au abatut la el si au intrat in casa lui. Atunci el Le-a gatit mancare, Le-a copt azime si au mancat (Fac. 19, 1-4).

Ingerii silesc pe Lot sa plece din Sodoma

Iar in revarsatul zorilor grabeau ingerii pe Lot, zicand: "Scoala, ia-ti femeia si pe cele doua fete ale tale, pe care le ai, si iesi, ca sa nu pieri si tu pentru nedreptatile cetatii". Dar fiindca el zabovea, ingerii, din mila Domnului catre el, l-au apucat de mana pe el si pe femeia lui si pe cele doua fete ale lui si, scotandu-i afara, unul din Ei a zis: "Mantuieste-ti sufletul tau! Sa nu te uiti inapoi, nici sa te opresti in camp, ci fugi in munte, ca sa nu pieri cu ei!"

Iar Lot a zis catre Dansii: "Nu, Stapane ! Iata, sluga Ta a aflat bunavointa inaintea Ta si Tu ai facut mila mare cu mine, mantuindu-mi viata; dar nu voi putea sa fug pana la munte, ca sa nu ma ajunga primejdia si sa nu mor. Iata, cetatea aceasta este mai aproape; sa fug acolo si sa ma izbavesc. Ea e mica si-mi voi scapa acolo viata prin Tine".

Si a zis ingerul: "Iata, iti cinstesc fata si-ti implinesc acest cuvant, sa nu pierd cetatea despre care graiesti. Grabeste dar si fugi acolo; ca nu pot sa fac nimic pana nu vei ajunge tu acolo!" De aceea s-a si numit cetatea aceea Toar.

Cind s-a ridicat soarele deasupra pamantului, a intrat Lot in Toar.

Dumnezeu pierde Sodoma si Gomora

Atunci Dumnezeu a slobozit peste Sodoma si Gomora ploaie de pucioasa si foc din cer de la Domnul. Si a stricat cetatile acestea, toate imprejurimile lor, pe toti locuitorii cetatilor si toate plantele tinutului aceluia. Femeia lui Lot insa s-a uitat inapoi si s-a prefacut in stalp de sare.

Avraam se duce la Beer-Seba

Iar Avraam s-a sculat dis-de-dimineata si s-a dus la locul unde statuse inaintea Domnului. Si cautand spre Sodoma si Gomora si spre toate imprejurimile lor, a vazut ridicandu-se de la pamant fumegare, ca fumul dintr-un cuptor. Putin dupa aceea Avraam a parasit valea Mamvri si s-a asezat la Beer-Seba (Fac. 19, 15-28).

Iata, Eu voi trimite ingerul Meu inaintea ta; asculta de dansul ! Ca nu va lasa el nepedepsite gresealele tale (les. 23, 20-21).