Pilda cu cele zece fecioare


Pilda cu cele zece fecioare

Toate sunt chemate deopotriva

Zis-a Iisus pilda aceasta: "Imparatia cerurilor se va asemana cu zece fecioare, care luand candelele lor, au iesit in intampinarea mirelui. Cinci insa dintre ele erau nebune si cinci intelepte. Caci cele nebune, luand candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele intelepte au luat untdelemn in vase, odata cu candelele lor. Dar mirele intarziind, au atipit toate si au adormit".

Mirele soseste

"Iar la miezul noptii s-a facut strigare: Iata, mirele vine! Iesiti intru intampinarea lui! Atunci s-au desteptat toate acele fecioare si au impodobit candelele lor. Si cele nebune au zis catre cele intelepte: Dati-ne din untdelemnul vostru, ca se sting candelele noastre. Dar cele intelepte le-au raspuns, zicand: Nu, ca nu cumva sa nu ne ajunga nici noua si nici voua. Mai bine mergeti la cei ce vand si cumparati pentru voi".

Numai fecioarele intelepte au luat parte la nunta

"Deci, plecand ele ca sa cumpere, a venit mirele si cele ce erau gata au intrat cu el la nunta si usa s-a inchis. Iar mai pe urma, au sosit si celelalte fecioare, zicand: Doamne, doamne, deschide-ne noua. Iar el, raspunzand, a zis: Adevarat va zic voua: Nu va cunosc pe voi. Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului" (Mt. 25, 1-13; Lc. 21, 37-38).

Numai aceia vor intra in imparatia cerului, care fac voia Tatalui Meu, Cel ce este in ceruri (Mt. 7, 21).