Pilda Samarineanul milostiv


Pilda Samarineanul milostiv

Ucenicii lui Iisus fericiti

Si intorcandu-se catre ucenici, deosebi, a zis: "Fericiti sunt ochii care vad cele ce vedeti voi! Caci zic voua: Multi prooroci si regi au voit sa vada ceea ce vedeti voi, dar n-au vazut, si sa auda ceea ce auziti, dar n-au auzit.

Un legiuitor ispiteste pe Iisus

Si iata, un invatator de lege s-a ridicat, ispitindu-L si zicand: "Invatatorule, ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci?" Iar Iisus i-a zis: "Ce este scris in Lege? Cum citesti?"

Iar el, raspunzand, a zis: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata puterea ta si din tot cugetul tau, iar pe aproapele tau, cape tine insuti". Iar El i-a zis: "Drept ai raspuns; fa aceasta si vei trai".

Dar el, voind sa se indrepteze pe sine, a zis catre Iisus: "Si cine este aproapele meu?"

Iisus arata cine este aproapele nostru

Iar Iisus, raspunzand, a zis: "Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon si a cazut intre talhari, care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, au plecat, lasandu-l aproape mort. Din intamplare un preot cobora pe calea aceea si, vazandu-l, a trecut pe alaturi. De asemenea si un levit, ajungand in acel loc si vazandu-l, a trecut pe alaturi.

Iar un samarinean, mergand pe cale, a venit la el si, vazandu-l, i s-a facut mila; si, apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin si, punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la o casa de oaspeti si a purtat grija de el.

Iar a doua zi, scotand doi dinari i-a dat gazdei si i-a zis: Ai grija de el si, de vei mai cheltui, eu, cand ma voi intoarce, iti voi da. Care din acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui cazut intre talhari?"

Iar el a zis: "Cel care a facut mila cu el". Si Iisus i-a zis: "Mergi si fa si tu asemenea" (Lc. 10, 23-37).

Ceea ce ati facut unuia dintre cei mai mici ai Mei, Mie Mi-ati facut (Mt. 25, 40).