Potopul


Potopul

Dumnezeu hotaraste potopul

Vazand insa Domnul Dumnezeu ca rautatea oamenilor s-a marit pe pamant si ca toate cugetele si dorintele inimii lor sunt indreptate la rau in toate zilele, I-a parut rau si S-a cait Dumnezeu ca a facut pe om pe pamant.

Si a zis Domnul: ,,Pierde-voi de pe fata pamantului pe omul pe care l-am facut! De la om pana la dobitoc si de la taratoare pana la pasarile cerului, tot voi pierde, caci imi pare rau ca le-am facut. Noe insa a aflat har inaintea Domnului Dumnezeu (Fac. 6,5-8).

Noe face corabia

Noe era om drept si neprihanit intre oamenii timpului sau si mergea pe calea Domnului.

Si a zis Dumnezeu catre Noe: "Fa-ti o corabie de lemn de salcam. In corabie sa faci despartituri si smoleste-o cu smoala pe dinauntru si pe din afara. Corabia insa sa o faci asa: lungimea corabiei sa fie de 300 de coti, latimea ei de 50 de coti, iar inaltimea de 30 de coti. Sa faci corabiei o fereastra la un cot de la acoperis; iar usa corabiei sa o faci intr-o parte a ei. De asemenea sa faci in ea trei randuri de camari: jos, la mijloc si sus. Si iata Eu voi aduce asupra pamantului potop de apa, ca sa pierd tot trupul de sub cer, in care este suflu de viata si tot ce este pe pamant va pieri. Iar cu tine voi face legamantul Meu; si vei intra in corabie tu, si impreuna cu tine vor intra fiii tai, femeia ta si femeile fiilor tai. Sa intre in corabie din toate animalele, din toate taratoarele, din toate fiarele si din tot trupul, cate doua, parte barbateasca si parte femeiasca, ca sa ramana cu tine in viata. Din toate soiurile de pasari inaripate dupa fel, din toate soiurile de animale dupa fel si din toate soiurile de taratoare dupa fel, din toate sa intre la tine cate doua, parte barbateasca si parte femeiasca, ca sa ramana in viata impreuna cu tine. Iar tu ia cu tine din tot felul de mancare, cu care va hraniti; ingrijeste-te ca sa fie aceasta de mancare pentru tine si pentru acelea". Si a inceput Noe lucrul si precum ii poruncise Domnul Dumnezeu, asa a facut (Fac. 6, 9, 14-22).

Noe intra in corabie

Dupa aceea Dumnezeu a zis lui Noe: "Intra in corabie tu si toata casa ta, caci in neamul acesta numai pe tine te-am vazut drept inaintea Mea. Sa iei cu tine din toate animalele curate, cate sapte perechi, parte barbateasca si parte femeiasca, iar din animalele necurate cate o pereche, barbat si femeie. De asemenea si din pasarile cerului sa iei; din cele curate, cate sapte perechi, parte barbateasca si parte femeiasca; iar din toate pasarile necurate cate o pereche, parte barbateasca si parte femeiasca, ca sa le pastrezi soiul pentru tot pamantul. Caci peste sapte zile Eu voi varsa ploaie pe pamant, 40 de zile si 40 de nopti si am sa pierd de pe fata pamantului toate fapturile cate am facut".

Si a facut Noe toate cate i-a poruncit Domnul Dumnezeu. Noe insa, cand a venit asupra pamantului potopul de apa, era de 600 de ani. Si a intrat Noe in corabie impreuna cu ai lui si a inchis Domnul Dumnezeu corabia pe din afara.

Potopul se revarsa asupra pamantului

Dupa sapte zile au venit asupra pamantului apele potopului, si s-au desfacut toate izvoarele adancului celui mare si s-au deschis jghiaburile cerului; si a plouat pe pamant 40 de zile si 40 de nopti. Si s-a inmultit apa si a ridicat corabia, si aceasta s-a inaltat deasupra pamantului. Si a sporit apa pe pamant atat de mult, incat a acoperit toti muntii cei inalti, care erau sub cer, ridicandu-se cu 15 coti mai sus de ei. Si a murit tot trupul ce se misca pe pamant: pasarile, animalele, fiarele, toate vietatile ce misunau pe pamant si toti oamenii. Si a ramas numai Noe si ce era cu el in corabie (Fac. 7).

Drept esti, Doamne, si drepte sunt judecatile Tale (Ps. 118, 137).