Pranzul de la fariseu


Pranzul de la fariseu

Iisus tamaduieste un olog

Cand a intrat Iisus in casa uneia dintre capeteniile fariseilor sambata, ca sa manance paine, si ei il pandeau, iata un om, bolnav de idropica, era inaintea Lui. Si Iisus a zis catre invatatorii de lege si catre farisei, spunand:

"Cuvine-se a vindeca sambata, ori nu?" Ei insa au tacut. Atunci Iisus, luandu-l, l-a vindecat si i-a dat drumul. Iar catre farisei a zis: "Care dintre voi, de-i va cadea asinul sau boul in fantana nu-l va scoate indata in ziua sambetei? Si ei n-au putut sa-I raspunda la acestea.

Iisus da pilda de smerenie

Luand insa seama cum isi alegeau la masa cele dintai locuri, Iisus a spus oaspetilor o pilda, zicand catre ei:

"Cand vei fi chemat de cineva la nunta, nu te aseza in locul cel dintai, ca nu cumva sa fie chemat de el altul mai de cinste decat tine; si venind cel care te-a chemat pe tine si pe el, iti va zice: Da acestuia locul. Si atunci, cu rusine, te vei duce sa te asezi pe locul cel mai de pe urma.

Ci, cand vei fi chemat, mergand, aseaza-te in locul cel din urma, ca, atunci cand va veni acel ce te-a chemat, el sa-ti zica: Prietene, muta-te mai sus. Atunci vei avea cinstea in fata tuturor celor care vor sedea impreuna cu tine.

Caci, oricine se inalta pe sine se va smeri, iar cel ce se smereste pe sine se va inalta" (Lc. 14, 1-11).

Iisus vorbeste de un mare ospat

Zis-a Iisus fariseilor pilda aceasta: "Un om oarecare a facut cina mare si a chemat pe multi; si a trimis la ceasul cinei pe sluga sa ca sa spuna celor chemati: Veniti, ca iata toate sunt gata.

Si au inceput toti, cate unul, sa-si ceara iertare. Cel dintai i-a zis: Tarina am cumparat si am nevoie sa ies ca s-o vad; te rog iarta-ma. Si altul a zis: Cinci perechi de boi am cumparat si ma duc sa-i incerc; te rog iarta-ma. Al treilea a zis: Femeie mi-am luat si de aceea nu pot veni.

Si, intorcandu-se, sluga a spus stapanului sau acestea. Atunci, maniindu-se, stapanul casei a zis: Iesi indata in pietele si ulitele cetatii, si pe saraci si pe neputinciosi si pe orbi si pe schiopi adu-i aici. Si a zis sluga: Doamne, s-a facut precum ai poruncit si tot mai este loc.

Si a zis stapanul catre sluga: Iesi la drumuri si la garduri si sileste sa intre ca sa mi se umple casa; caci zic voua: Nici unul din barbatii aceia care au fost chemati nu va gusta din cina mea" (Lc. 14, 15-24),

Dumnezeu i-a ales pe cei ce sunt saraci in ochii lumii, ca sa fie bogati in credinta (Iac. 2, 5).