Preotii si levitii

Preotii si levitii

Dumnezeu randuieste preotia

Aflandu-se Moise pe muntele Sinai ca sa primeasca Legea, a zis catre dansul Dumnezeu: "Fratele tau Aaron si fiii lui vor face cu randul slujbele preotesti, in locul intailor-nascuti". Si Moise a implinit aceasta porunca a Domnului. El a asezat arhiereu pe fratele sau Aaron si a randuit sa fie preoti fiii lui si urmasii lor. Vrednicia de arhiereu a fost data pentru totdeauna lui Aaron, iar dupa dansul intaiului-nascut al sau si urmasilor acestuia.

Moise sfinteste pe Aaron si pe fiii lui

Dupa ce s-a adunat poporul in curtea cortului sfant, Moise a chemat pe Aaron si pe fiii lui in usa cortului si, spalandu-i, a imbracat el singur pe arhiereu cu podoabe sfinte, a uns cortul si lucrurile din el si a turnat untdelemn pe capul lui Aaron si i-a sfintit.

In urma a imbracat cu vesminte preotesti sfintite pe fiii lui Aaron si le-a dat si lor ungere sfanta. Dupa aceasta ceremonie, a junghiat, ca jertfa de iertarea pacatelor, un taur tanar, peste care Aaron si fiii sai si-au pus mainile, si a mai adus inca un berbec pentru ardere de tot si alt berbec jertfa de sfintire. Apoi a avut loc cina sfanta.

Urmand poruncii lui Dumnezeu, Moise a facut asa sapte zile de-a randul, iar in ziua a opta Aaron s-a apropiat de jertfelnic, si a adus si pentru dansul si pentru tot poporul jertfa de iertarea pacatelor, jertfa pentru ardere de tot si jertfa de mantuire.

Apoi au intrat Moise si Aaron in cortul adunarii si cand au iesit au binecuvantat tot poporul; atunci s-a aratat slava Domnului la tot poporul si, iesind foc de la Domnul, a mistuit pe jertfelnic arderea de tot si grasimea. Si vazand tot poporul a scos strigate de bucurie si a cazut cu fata la pamant.

Indatorirea levitilor este de a sluji preotilor

Atunci a grait Domnul cu Moise si a zis: "Ia semintia lui Levi si o pune la indemana lui Aaron preotul ca sa-l ajute la slujba lui. Sa fie de paza in locul lui si in locul fiilor lui Israel la cortul adunarii, sa faca slujbele la cort, sa pastreze toate lucrurile cortului adunarii, sa strajuiasca in locul fiilor lui Israel si sa faca slujbele la cort.

Da pe leviti la indemana lui Aaron, fratele tau, si fiilor lui preotilor; sa-Mi fie daruiti Mie dintre fiii lui Israel.

Iar lui Aaron si fiilor lui incredinteaza-le cortul adunarii, ca sa-si pazeasca datoria lor preoteasca si toate cele de la jertfelnic si de dupa perdea; iar de se va apropia cineva strain, sa fie omorat".

"Iata, Eu am luat din fiii lui Israel pe leviti in locul tuturor intailor-nascuti, in locul tuturor celor ce se nasc intai in Israel si aceia vor fi in locul acestora.

Levitii sa fie ai Mei, caci toti intai-nascutii sunt ai Mei. In ziua cand am lovit pe toti intai-nascutii in pamantul Egiptului, atunci Mi-am sfintit pe toti intai-nascutii lui Israel de la om pana la dobitoc si acestia sa fie ai Mei. Eu sunt Domnul".

Vesmintele preotesti de slujit erau:

1. pantaloni de in;

2. o haina alba fina de in, lunga pana la calcaie, numita hiton;

3. o cingatoare brodata cu matase de felurite culori;

4. un turban alb fin de in pentru infasurat capul, purtat pentru cinste si podoaba.

Pe deasupra vesmintelor preotesti de rand arhiereul mai avea inca alte patru, si anume:

1. Efodul, care era lucrat cu iscusinta din fire de aur, din matase violeta, stacojie si visinie, rasucita, si din in rasucit. El era din doua bucati: una pe piept si alta pe spate, unite pe umeri cu doua incheieturi. Peste el se punea un brau lucrat la fel cu efodul.

2. Hosenul era lucrat la fel cu efodul. Pe deasupra el era impodobit cu 12 pietre scumpe care simbolizau cele 12 semintii ale lui Israel.

3. Meilul era facut din matase visinie, si se purta sub efod. La poale avea ciucuri si clopotei de aur.

4. Peste turbanul preotilor de rand, arhiereul purta o mitra de stofa albastra-inchisa, care avea peste frunte o lama de aur, pe care stateau scrise aceste cuvinte: "Sfintenia Domnului" (Ies. 24-40; Lev. 8-9; Num. 3-8).

Teme-te de Domnul si cinsteste pe preoti (Int. Sir. 7, 32).