Proorocul Iezechiel


Proorocul Iezechiel

Iezechiel propovaduieste pocainta

Iezechiel era preot. El era din numarul iudeilor, care au fost dusi in robie la Babilon, impreuna cu regele Iehonia, deci la a doua luare a Ierusalimului. Dansul a fost imbracat cu vrednicie de prooroc cu 7 ani inainte de daramarea desavarsita a Cetatii sfinte si si-a indeplinit aceasta chemare printre fratii sai ramasi la Ierusalim. Chemarea lui era de a indemna poporul la pocainta si de a-l incuraja sa nadajduiasca iertarea.

Iezechiel propovaduieste sfarsitul robiei si intoarcerea robilor la Ierusalim

Aceasta intoarcere a lui Israel la viata sa nationala si libera este in acelasi timp o icoana a invierii viitoare a mortilor. Fost-a mana Domnului peste mine si m-a dus Domnul cu duhul si m-a pus in mijlocul unui camp plin de oase omenesti. Si m-a purtat imprejurul lor; dar iata oasele acestea erau foarte multe pe fata pamantului si uscate complet.

Si mi-a zis Domnul: "Fiul omului, vor invia, oare, oasele acestea?" Iar eu am zis: "Dumnezeule, numai Tu stii aceasta". Domnul insa mi-a zis: "Prooroceste asupra oaselor acestora si le zi: Oase uscate, ascultati cuvantul Domnului! Asa graieste Domnul Dumnezeul oaselor acestora: Iata Eu voi face sa intre in voi duh si veti invia. Voi pune pe voi vine si carne va creste pe voi: va voi acoperi cu piele, voi face sa intre in voi duh si veti invia si veti sti ca Eu sunt Domnul".

Proorocit-am deci cum mi se poruncise. Si cand am proorocit, iata s-a facut un sunet si o miscare si oasele au inceput sa se apropie, fiecare os la incheietura sa. Si am privit eu si iata erau pe ele vine, si carne crescuse si pielea le acoperea pe deasupra, iar duh nu era in ele.

Atunci mi-a zis Domnul: "Fiul omului, prooroceste duhului, prooroceste si zi duhului: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Duhule, vino din cele patru vanturi si sufla peste mortii acestia si vor invia!"

Deci am proorocit eu, cum mi se poruncise, si a intrat in ei duhul si au inviat, si multime multa foarte de oameni s-au ridicat pe picioarele lor. Si mi-a zis iarasi Domnul: "Fiul omului, oasele acestea sunt toata casa lui Israel. Iata ei zic: "S-au uscat oasele noastre si nadejdea noastra a pierit: suntem smulsi din radacina".

De aceea propovaduieste si le zi: Asa graieste Domnul Dumnezeu: Iata, Eu voi deschide mormintele voastre si va voi scoate pe voi, poporul Meu, din mormintele voastre si va voi duce in tara lui Israel. Astfel veti sti ca Eu sunt Domnul, cind voi deschide mormintele voastre si va voi scoate pe voi, poporul Meu, din mormintele voastre.

Si voi pune in voi duhul Meu si veti invia si va voi aseza in tara voastra, si veti sti ca Eu, Domnul, am zis aceasta si am facut" (37, 1-16; 4 Regi 25; Ier. 52; Iezechiel).

Precum e adevarat ca Eu sunt viu, tot asa-i de adevarat ca Eu nu voiesc moartea pacatosului, ci ca pacatosul sa se intoarca de la calea sa si sa fie viu (Iez. 33, 14).