Proorocul Ilie


Inceputul proorocirii lui Ilie

Ilie la paraul Cherit

Ahab, al saptelea rege al lui Israel, a intrecut in nelegiuiri pe toti cei ce fusesera inainte de el. Casatorindu-se cu Izabela, fata regelui Sidonului, a inceput a se inchina zeului paganesc Baal, caruia i-a zidit in Samaria un templu mare si a pus ca slujitori 450 de preoti mincinosi, iar pe preotii cei adevarati ai lui Dumnezeu i-a omorat.

Atunci Ilie Tesviteanul, prooroc din Tesba Galaadului, a zis catre Ahab: "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, inaintea Caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, decat numai cand voi zice eu".

Si a zis Domnul catre Ilie: "Du-te de aici, indreapta-te spre rasarit si te ascunde la paraul Cherit, care este in fata Iordanului. Apa vei bea din acel parau, iar merinde am poruncit corbilor sa-ti aduca acolo".

Si a plecat Ilie si a facut dupa cuvantul Domnului; s-a dus si a sezut la paraul Cherit, care este in fata Iordanului.

Corbii ii aduceau paine si carne dimineata, paine si carne seara, iar apa bea din parau. Dupa o vreme paraul a secat, nemaifiind ploaie pe pamant.

Ilie in Sarepta Sidonului

Atunci a fost cuvantul Domnului catre Ilie, zicand: "Scoala si du-te la Sarepta Sidonului si sezi acolo, caci iata am poruncit acolo unei femei vaduve sa te hraneasca".

Si s-a sculat el si s-a dus la Sarepta. Si cand a ajuns la portile cetatii, iata o femeie vaduva aduna vreascuri si a chemat-o Ilie si i-a zis: "Adu-mi putina apa ca sa beau!"

Si s-a dus ca sa-i aduca, dar Ilie a strigat-o si i-a zis: "Adu-mi si o bucata de paine sa mananc!" Ea insa a zis: "Viu este Domnul Dumnezeul tau, n-am nici o faramitura de paine, ci numai o mana de faina intr-un vas si putin untdelemn intr-un urcior. Si iata, am adunat cateva vreascuri si ma duc sa o gatesc pentru mine si pentru fiul meu, sa mancam si sa murim".

Atunci i-a zis Ilie: "Nu te teme, ci du-te si fa cum ai zis; dar fa mai intai de acolo o turta pentru mine si adu-mi-o, iar pentru tine si fiul tau vei face mai pe urma. Caci asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Faina din vas nu va scadea si untdelemnul din urcior nu se va imputina pana in ziua cand va da Domnul ploaie pe pamant!"

Si s-a dus ea si a facut asa cum i-a zis Ilie; si s-a hranit ea si el si casa ei o bucata de vreme. Caci faina din vas n-a scazut si untdelemnul din urcior nu s-a imputinat, dupa cuvantul Domnului, grait prin Ilie.

Ilie invie pe fiul vaduvei

Curand dupa aceea, copilul vaduvei aceleia s-a imbolnavit si a murit, si tanguirile ei au mahnit pe Ilie. Si s-a rugat Ilie lui Dumnezeu si sufland a zis: "Doamne Dumnezeul meu, sa se intoarca sufletul acestui copil in el!" Si a ascultat Domnul glasul lui Ilie; si s-a intors sufletul copilului acestuia in el si a inviat (3 Regi 16-17).

Domnul nu lasa sa piara de foame sufletul celui drept (Pilde 10, 3).