Proorocul Isaia


Proorocul Isaia

Chemarea lui Isaia

Printre proorocii mari Isaia este cel dintai si cel mai mare. El a fost chemat la proorocie in anul din urma al domniei lui Ozia, regele din Iuda.

Isaia propovaduieste pocainta

Isaia a proorocit sub trei regi, care au urmat dupa Ozia. Cu cea mai mare barbatie si cu cuvinte foarte aspre a mustrat el poporul pentru pacatele sale si pentru nerecunostinta lui fata de Dumnezeu, vestindu-i pedepse grele de la Domnul si facand tot ce a putut pentru a-l intoarce la Dumnezeu. Dar israelitii n-au vrut sa se intoarca la calea cea buna, ci alergau repede spre pieire.

Isaia vesteste pe Mesia

Proorociile mesianice ale lui Isaia au o deosebita insemnatate. El a proorocit nasterea din Fecioara Maria a lui Mesia, Dumnezeirea Lui, minunile Lui, patimile si moartea, si in sfarsit preaslavirea Lui. Proorociile lui sunt asa de lamurite si asa de amanuntite, incat el este cunoscut si sub numele de protoevanghelistul Vechiului Testament.

"Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu, si vor chema numele lui Emmanuel, ce se talmaceste: cu noi este Dumnezeu" (Isaia 7,14).

Caci Prunc s-a nascut noua, un Fiu s-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui si se cheama numele Lui: Inger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, Biruitor, Domn al pacii, Parinte al veacului ce va sa fie (Isaia 9, 5).

Ziceti celor slabi la inima si la cuget: "Intariti-va si nu va temeti. Iata Dumnezeul nostru! Cu judecata rasplateste si va rasplati; El va veni si ne va mantui! Atunci se vor deschide ochii celor orbiti si urechile celor surzi vor auzi. Atunci va sari schiopul ca cerbul si limpede va fi limba gangavilor; ca izvoare de apa vor curge in pustiu si raulete in pamant insetat (35, 4-6).

Dispretuit era, si cel din urma dintre oameni; Om al durerilor si cunoscator al suferintei, Unul inaintea Caruia sa-ti acoperi fata; dispretuit si desconsiderat. Dar El a luat asupra-si durerile noastre si cu suferintele noastre s-a impovarat. Si noi il socoteam pedepsit, batut si chinuit de Dumnezeu. Dar El fusese strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin ranile Lui noi toti ne-am vindecat.

Toti umblam rataciti ca niste oi, fiecare pe calea noastra, si Domnul a facut sa cada asupra Lui faradelegile noastre ale tuturor. Chinuit a fost, dar s-a supus si nu si-a deschis gura Sa; ca un miel spre junghiere s-a adus si ca o oaie fara de glas inaintea celor ce o tund, asa nu si-a deschis gura Sa (53, 3-7).

Si in vremea aceea, mladita cea din radacina lui lesei, care se ridica intocmai ca un steag pentru popoare, pe ea o vor cauta neamurile si mormantul ei va fi cinstit" (Is. 11, 10; 4 Regi 18-20).