Proorocul in patria sa


Proorocul in patria sa

Iisus propovaduieste in Nazaret

Si a venit la Nazaret, unde fusese crescut si, dupa obiceiul Sau, a intrat in ziua sambetei in sinagoga si S-a sculat sa citeasca. Si I s-a dat cartea proorocului Isaia, si, deschizand El cartea, a gasit locul unde era scris: Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns sa binevestesc saracilor, M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima; sa propovaduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; sa slobozesc pe cei apasati si sa vestesc anul placut Domnului.

Si inchizand cartea si dand-o slujitorului, a sezut, iar ochii tuturor din sinagoga erau atintiti asupra Lui. Si El a inceput a zice catre ei: Astazi s-a implinit Scriptura aceasta in urechile voastre".

Cei din patria Sa nu cred in EL Si toti Il incuviintau si se mirau de cuvintele harului care ieseau din gura Lui si ziceau: "Nu este, oare, Acesta fiul lui Iosif?" Si El le-a zis:"Cu adevarat imi veti spune aceasta pilda: Doctore, vindeca-te pe tine insuti! Cate am auzit ca s-au facut in Capernaum, fa si aici in patria Ta".

Si le-a zis: "Adevarat zic voua ca nici un prooroc nu este bine primit in patria sa. Si adevarat va spun ca multe vaduve erau in zilele lui Ilie, in Israel, cand s-a inchis cerul trei ani si sase luni, incat a fost foamete mare peste tot pamantul. Si la nici una dintre ele n-a fost trimis Ilie, decat la Sarepta Sidonului, la o femeie vaduva.

Si multi leprosi erau in Israel in zilele proorocului Elisei, dar nici unul dintre ei nu s-a curatat, decat Neeman Sirianul".

Iisus se coboara la Capemaum

Si toti, in sinagoga, auzind acestea, s-au umplut de manie. Si, sculandu-se, L-au scos afara din cetate si L-au dus pana pe spranceana muntelui, pe care era zidita cetatea lor, ca sa-L arunce in prapastie. Iar El, trecand prin mijlocul lor, s-a dus.

Si S-a coborat la Capernaum, cetate a Galileii, si ii invata sambata (Lc. 4, 16-31).

Intru ale Sale a venit, dar ai Sai nu L-au primit (In. 1, 11).