Razvratirea lui Abesalom


Razvratirea lui Abesalom

Abesalom vrea sa fie rege

David avea un fecior cu numele Abesalom. Acesta era omul cel mai voinic din tot Israelul. Si si-a injghebat care si cai si cincizeci de barbati, care mergeau inaintea sa.

Si se scula Abesalom dis-de-dimineata, se oprea la poarta langa cale, si cand venea cineva la rege sa se judece pentru vreo pricina, Abesalom il chema la sine si-l intreba: "Din ce cetate esti tu?" Si cand acela-i raspundea: "Robul tau este din cutare trib al lui Israel", atunci Abesalom ii zicea: "Iata pricina ta-i buna si dreapta, dar la rege n-are cine sa te asculte".

Si mai zicea Abesalom: "O, de m-ar pune pe mine judecator in tara aceasta, ar veni la mine oricine ar avea neintelegeri si judecata si eu l-as judeca drept".

Si de se apropia cineva sa i se inchine, el isi intindea mana si-l imbratisa si-l saruta. Asa se purta Abesalom cu tot israelitul, care venea pentru judecata la rege; si s-a furisat Abesalom in inima israelitilor.

David fuge de Abesalom

Dupa patruzeci de ani de domnie a lui David, a zis Abesalom catre rege: "Ma duc la Hebron sa-mi implinesc o fagaduinta, pe care am facut-o Domnului". Si i-a zis regele: "Du-te cu pace!". Si el s-a sculat si s-a dus la Hebron.

Si s-a dus cu Abesalom doua sute de oameni din Ierusalim, care fusesera poftiti de el, dar s-au dus din nevinovatie, nestiind ce-i la mijloc, si acolo a pus la cale o razvratire impotriva regelui, tatal sau.

Deci a venit un vestitor la David si a zis: "Inima israelitilor a inclinat in partea lui Abesalom". Atunci David, insotit de oamenii sai credinciosi, a iesit din cetate plangand si el, si toti cei ce erau cu dansul, a trecut peste raul Chedron si s-a suit pe muntele Maslinilor, descult si cu capul acoperit; iar de acolo a fugit de cealalta parte de Iordan.

Abesalom este pedepsit

Abesalom a urmarit pe rege, dar a fost infrant. David a zis generalilor sai: "Crutati pe fiul meu Abesalom!" Armata lui Abesalom a fost risipita; insusi Abesalom a fugit calare pe un catar.

Cand s-a intalnit Abesalom cu oamenii lui David, era calare pe un catar. Cand catarul a fugit cu el pe sub cracile unui stejar mare, parul lui Abesalom s-a incurcat in crengile stejarului si el a ramas spanzurat in vazduh, iar catarul de sub el s-a dus inainte.

Ioab, generalul lui David, a infipt in inima lui Abesalom trei lanci.

Apoi au luat pe Abesalom si l-au aruncat acolo in padure, intr-o groapa adanca, si au aruncat deasupra lui o gramada mare de pietre. Iar israelitii s-au imprastiat cu totii, ducandu-se fiecare la casa sa.

David plange pe fiul sau

Atunci iata ca a sosit si Husai. Si Husai a zis catre rege: "Veste buna aduc regelui, stapanul meu! Domnul ti-a facut astazi dreptate, izbavindu-te din mana tuturor celor ce s-au ridicat impotriva ta".

"Baiatul Abesalom e sanatos el oare?" - intreba regele pe Husai. "Intample-se dusmanilor regelui, stapanului meu, raspunse Husai, si tuturor celor ce au uneltit rele impotriva ta, ce i s-a intamplat lui".

Atunci regele s-a tulburat si s-a dus in foisorul de deasupra portii si a plans, iar cand se ducea, zicea: "O, fiul meu Abesalom, Abesalom, fiul meu! Mai bine muream eu in locul tau! Abesalom, Abesalom, fiul meu!" (2 Regi 14-21).

Cel ce se poarta rau cu tatal sau si alunga (din casa) pe mama sa este fiu aducator de ocara si de rusine (Pilde 19, 26).