Ridicarea lui Ilie la cer si ucenicul Elisei


Ridicarea lui Ilie la cer si ucenicul Elisei

Ilie este ridicat la cer

Stiind ca Domnul voieste sa-l ridice de pe pamant, Ilie si-a luat ramas bun de la ucenicii sai. Elisei insa nu voi sa se desparta de dansul, ci veni impreuna cu dansul pana la Iordan.

Atunci, luand Ilie mantia sa si strangand-o valatuc, a lovit cu ea apa si aceasta s-a strins la dreapta si la stanga si au trecut ca pe uscat.

Pe cand mergeau ei asa pe drum si graiau, deodata s-a ivit un car si cai de foc si, despartindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie in vifor la cer.

Iar Elisei se uita si striga: "Parinte, parinte, carul lui Israel si caii lui!" Si apoi nu l-a mai vazut. Si apucandu-si hainele le-a sfasiat in doua.

Elisei urmeaza in proorocie lui Ilie

Apoi, apucind mantia lui Ilie, care cazuse de la acesta, s-a intors inapoi si s-a oprit pe malul Iordanului.

Si a luat mantia lui Ilie, care cazuse de la acesta, si a lovit apa cu ea, zicand: "Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie?" Si lovind, apa s-a tras la dreapta si la stanga si a trecut Elisei.

Iar fiii proorocilor cei din Ierihon, vazandu-l de departe, au zis: "Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei!" Si au iesit inaintea lui si i s-au inchinat pana la pamant.

Elisei face minuni

Elisei a venit apoi Ia Ierihon, iar locuitorii cetatii aceleia au zis catre Elisei: "Iata asezarea cetatii acesteia este buna, cum poate vedea si stapanul nostru, dar apa nu-i buna si pamantul e neroditor".

Si el a zis: "Aduceti-mi o oala noua si puneti sare in ea". Si i-au adus si a iesit el la fantana de apa si, aruncand sarea in ea, a zis: "Asa zice Domnul: Iata am facut apa aceasta sanatoasa si nu va mai pricinui nici vatamare, nici moarte, nici nerodire". Si s-a facut apa curata pana astazi, dupa cuvantul pe care l-a spus Elisei.

De acolo s-a dus el la Betel. Si cum mergea pe drum, au iesit din cetate niste copii si s-au apucat sa rada de el zicand: "Hai, plesuvule, hai!". Iar el, intorcandu-se si vazandu-i, i-a blestemat cu numele Domnului. Atunci, iesind din padure doi ursi, au sfasiat din ei patruzeci si doi de copii (4 Regi 2).

Inaintea celui carunt sa te scoli si sa cinstesti fata batranului (Lev. 19, 32).