Ridicarea in rang a lui Iosif


Ridicarea in rang a lui Iosif

Faraon viseaza niste visuri care-l nelinistesc

La doi ani dupa aceea, a visat si Faraon un vis. Se facea ca statea langa rau, si iata ca au iesit din rau sapte vaci frumoase la infatisare si grase la trup, si pasteau pe mal. Iar dupa ele au iesit alte sapte vaci, urate la chip si slabe la trup, si au stat pe malul raului langa celelalte vaci. Si vacile cele urate si slabe la trup au mancat pe cele sapte vaci frumoase la chip si grase la trup; si s-a trezit Faraon.

Apoi iar a adormit si a mai visat un vis: iata se ridicau dintr-o tulpina de grau sapte spice frumoase si pline; si dupa ele au iesit alte sapte spice subtiri, seci si palite de vantul de rasarit; si cele sapte spice seci si palite au mancat pe cele sapte spice grase si pline. Si s-a trezit Faraon si a inteles ca era vis.

Iar dimineata s-a tulburat duhul lui Faraon si a trimis sa cheme pe toti magii Egiptului si pe toti inteleptii lui; si le-a povestit Faraon visul sau.

Iosif este chemat la Faraon

Si nici unul dintre inteleptii Egiptului n-a putut talmaci visele lui Faraon. Atunci mai-marele paharnic si-a adus aminte de Iosif si a spus de el lui Faraon; si Faraon a chemat la dansul pe Iosif si i-a zis: "Am visat un vis si n-are cine mi-l talcui". Si a raspuns Iosif: "Nu eu, ci Dumnezeu va raspunde pentru linistirea lui Faraon". Dupa aceea Faraon a istorisit cele ce visase.

Iosif talcuieste visele lui Faraon

Dupa ce a ispravit Faraon de istorisit, Iosif a zis: "Visul lui Faraon este unul: Dumnezeu a vestit lui Faraon cele ce voieste sa faca. Cele sapte vaci frumoase inseamna sapte ani; cele sapte spice frumoase inseamna sapte ani; visul insa este unul. Cele sapte vaci urate si slabe, care au iesit dupa ele, inseamna sapte ani; de asemenea si cele sapte spice, seci si palite de vantul de rasarit, inseamna sapte ani. Vor fi sapte ani de foamete.

Iata pentru ce am spus eu lui Faraon ca Dumnezeu a aratat lui cele ce voieste sa faca. Iata, vin sapte ani de belsug mare in tot pamantul Egiptului. Dupa ei vor veni sapte ani de foamete si se va uita tot belsugul acela in pamantul Egiptului si foametea va secatui toata tara. Si belsugul de altadata nu se va mai simti in tara, dupa foametea care va urma, ca va fi foarte grea.

Iar ca visul s-a aratat de doua ori lui Faraon, aceasta inseamna ca lucrul este hotarat de Dumnezeu si ca El zoreste ca sa-l plineasca. Si acum, sa aleaga Faraon un barbat priceput si intelept si sa-l puna peste pamantul Egiptului. Sa porunceasca, dar, Faraon sa se puna supraveghetori peste tara, ca sa adune in cei sapte ani de belsug a cincea parte din toate roadele pamantului Egiptului. Sa stranga aceia toata painea de prisos in acesti ani buni ce vin si s-o adune in cetatile painii, sub mana lui Faraon si sa o pastreze spre hrana. Hrana aceasta va fi de rezerva in tara pentru cei sapte ani de foamete, care vor urma in tara Egiptului, ca sa nu piara tara de foamete".

Iosif este ridicat la cel mai mare rang

Atunci Faraon a zis catre Iosif: "De vreme ce Dumnezeu ti-a descoperit tie toate acestea, nu se afla om mai intelept si mai priceput decat tine! Sa fii dar tu peste casa mea. De cuvantul tau se va povatui tot poporul meu si numai prin tronul meu voi fi mai mare decat tine. Iata, eu te pun astazi peste tot pamantul Egiptului". Si si-a scos Faraon inelul din degetul sau si l-a pus in degetul lui Iosif, l-a imbracat cu haine de vison si i-a pus lant de aur imprejurul gatului lui. Apoi a poruncit sa fie purtat in a doua trasura a sa si sa strige inaintea lui: "Cadeti in genunchi". Si a pus Faraon lui Iosif numele Tafnat Paneah. In vremea aceea Iosif era in vairsta de 30 de ani.

Iosif strange grau pentru anii de foamete

In timpul celor sapte ani de belsug, Iosif porunceste sa se stranga tot graul de prisos, si astfel a strans el foarte mult grau, ca nisipul marii, incat nici seama nu se mai tinea, caci nu se mai putea socoti.

Si dupa aceea, au venit cei sapte ani de lipsa si s-a facut foamete in tot pamantul; si atunci poporul a inceput a cere paine lui Faraon, iar el a zis: "Duceti-va la Iosif si faceti cum va va zice el". Atunci Iosif a deschis toate jitnitele si a inceput a vinde paine tuturor egiptenilor. Si veneau din toate tarile in Egipt sa cumpere paine de la Iosif caci foametea se intinsese peste tot pamantul (Fac. 41, 1-57).

Inceputul intelepciunii este frica de Domnul (Ps. 110, 10).