Robia asiriana


Robia asiriana

Israel pacatuieste fara incetare

Israelitii pacatuiesc greu inaintea Domnului Dumnezeului lor, Care ii scosese din Egipt. Abatandu-se la inchinarea de idoli, ei isi facusera vitei de aur, slujeau lui Baal si-si jertfeau pe copiii lor lui Moloh. Domnul i-a mustrat prin prooroci, dar ei nu L-au ascultat, ci s-au aratat indaratnici, ca si parintii lor. Pentru aceasta s-a maniat asupra lor Domnul si a hotarat sa-i pedepseasca.

Caderea Samariei

Cel din urma rege al lui Israel a fost Osea. Salmanasar, regele Asiriei, il supusese si-l silea sa-i plateasca bir. Afland insa ca Osea cauta ajutor la egipteni, Salmanasar se puse in capul unei armate puternice, impresura Samaria si, dupa trei ani, Sargon, urmasul sau, o darama din temelie, si duse robi in Asiria, cea mai mare parte din popor.

Apoi regele Asiriei trimise in tara cea pustiita a lui Israel locuitori pagani. Acestia se amestecara cu ramasitele de israeliti ce se mai gaseau prin tara, si din acest amestec a iesit poporul samarinean. La religia paganeasca, samarinenii adaosera si inchinarea adevaratului Dumnezeu, in cinstea Caruia ei zidira un templu pe muntele Garizim de langa Sichem. Ei au trait vesnic in dusmanie cu iudeii (4 Regi 17; Amos 6-7; Osea 4).

Daca nu Ma veti asculta, va voi risipi printre popoare si pamantul vostru va fi pustiit (Lev. 26, 27, 30).