Rugaciunea arhiereasca a lui Iisus


Rugaciunea arhiereasca a lui Iisus

Iisus se roaga pentru El insusi

Acestea a vorbit Iisus si, ridicand ochii Sai la cer, a zis: "Parinte, a venit ceasul! Preaslaveste pe Fiul Tau, ca si Fiul sa Te preaslaveasca, precum I-ai dat stapanire peste tot trupul, ca sa dea viata vesnica tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui. Si aceasta este viata vesnica: Sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.

Eu Te-am preaslavit pe Tine pe pamant; lucru pe care Mi L-ai dat sa-l fac, l-am savarsit. Si acum, preaslaveste-Ma Tu, Parinte, la Tine Insuti, cu slava pe care am avut-o la Tine, mai inainte de a fi lumea".

Iisus se roaga pentru ucenicii Sai

"Aratat-am numele Tau oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume; pentru acestia Ma rog, caci ai Tai sunt. Parinte Sfinte, pazeste-i intru numele Tau, pe aceia pe care i-ai dat Mie, ca sa fie una, precum suntem si Noi. Nu ma rog ca sa-i iei din lume, ci ca sa-i pazesti pe ei de cel viclean. Sfinteste-i pe ei intru adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul".

Iisus se roaga pentru toti credinciosii

"Dar nu numai pentru acestia Ma rog, ci si pentru cei ce vor crede in Mine, prin cuvantul lor, ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis.

Parinte, voiesc ca, unde sunt Eu, sa fie impreuna cu Mine si aceia pe care Mi i-ai dat, ca sa vada slava Mea pe care am primit-o de la Tine".

Apoi, dupa cantarea de multumire, Iisus si ucenicii Sai au iesit de la cina (In. 17, 1-26).

Parinte, a venit ceasul (In. 17, 1).