Samson


Samson

Samson este fagaduit Domnului

Si fiii lui Israel au facut iarasi rele inaintea ochilor Domnului si i-a dat Domnul in mainile filistenilor pentru 40 de ani.

Era insa in vremea aceea un om de la Tora, din semintia lui Dan, cu numele Manoe, si femeia lui era stearpa si nu nastea.

Odata insa s-a aratat ingerul Domnului femeii si i-a zis: "Iata tu esti stearpa si nu nasti; dar vei zamisli si vei naste fiu. Pazeste-te, dar, sa nu bei vin, nici sichera si nimic necurat sa nu mananci. Caci iata ai sa zamislesti si ai sa nasti un fiu, si nu se va atinge briciul de capul lui, pentru ca pruncul acesta va fi chiar din pantecele mamei sale nazireu al lui Dumnezeu si va incepe sa izbaveasca pe Israel din mainile filistenilor".

Si a nascut femeia un fiu si i-au pus numele Samson. Si a crescut copilul si l-a binecuvantat Domnul.

Samson isi arata puterea

In vremea aceea, s-a dus Samson la Timna si a vazut in Timna o femeie din fiicele filistenilor si aceasta i-a placut. Deci s-a dus Samson cu tatal si cu mama sa la Timna; iar cand s-au apropiat de viile Timnei, iata un leu tanar venea racnind inaintea lor.

Atunci s-a pogorat peste el duhul Domnului si el a sfasiat leul, ca pe un ied; si nu avea nimic in mana. Si n-a spus tatalui sau si mamei sale ce facuse.

Apoi Samson s-a dus si a prins trei sute de vulpi si a luat faclie, a legat cate doua vulpi de coada si intre ele cate o faclie; dupa aceea a aprins facliile si a dat drumul vulpilor prin granele filistenilor, si a aprins si claile si graul nesecerat, viile si livezile de maslini.

Asta a facut-o el pentru a-si razbuna de necazurile ce suferise de la ei. Israelitii, de frica, ca nu cumva filistenii sa le faca inca si mai mari rele, au prins pe Samson, l-au legat cu doua franghii si l-au dat filistenilor.

Atunci s-a pogorat peste el duhul Domnului si funiile care erau peste mainile lui s-au facut ca niste calti arsi de foc si au cazut legaturile de pe mainile lui. Iar el, gasind o falca sanatoasa de asin, intinzandu-si mana a luat-o, si a ucis cu ea o mie de oameni.

Venind, insa, odata Samson la Gaza, vazu acolo o femeie desfranata si a intrat la ea.

Si li s-a spus oamenilor din Gaza.: "Samson a venit aici". Atunci acestia l-au inconjurat si l-au pandit toata noaptea la portile cetatii si s-au ascuns toata noaptea, zicand: "Sa asteptam pana se va lumina de ziua si sa-l ucidem!"

Samson insa a dormit pana la miezul noptii; iar la miezul noptii a luat portile cetatii din amandoi usorii si, ridicandu-le impreuna cu zavoarele, le-a pus pe umerii sai si le-a dus pe varful muntelui, care e pe drumul spre Hebron, si le-a lasat acolo.

De aceea filistenii se temeau grozav de Samson si nu indrazneau sa navaleasca acum asupra israelitilor.

Samson spune taina sa si moare

Mai tarziu, Samson s-a intovarasit cu o femeie din tara filistenilor, pe care o chema Dalila. Si fiindca aceasta il necajea mereu ca sa-i spuna taina puterilor sale, Samson a zis: "Briciul nu s-a atins de capul meu, caci eu sunt nazireu al lui Dumnezeu din pantecele maicii mele; de m-ar tunde cineva, atunci s-ar departa de mine puterea mea si eu as slabi si as fi ca ceilalti oameni".

Auzind Dalila una ca asta, l-a pandit pana ce a adormit, si a pus de i-au taiat cele sapte suvite de par din capul sau. Si indata l-au parasit puterile sale si filistenii au navalit asupra lui, i-au scos ochii, l-au legat si l-au dus la Gaza. Acolo l-au pus la inchisoare si-l sileau sa invarteasca toata ziua la rasnita. Curand dupa aceea parul sau incepu a creste si odata cu asta sporeau si puterile sale.

Intr-o zi, mai-marii filistenilor se adunara la un ospat de bucurie, dat in cinstea lui Dagon, idolul lor. Intr-o casa mare, facuta din stalpi, se stransera ca la 3000 de oameni. Dupa ospat, filistenii voind sa faca haz, adusera pe Samson inaintea lor si-l asezara intre stalpii pe care era asezata casa.

Atunci a zis Samson tanarului care-l aducea de mina: "Du-ma ca sa pipai stalpii pe care e intemeiata casa si sa ma reazam de ei". Si tanarul a facut asa.

Atunci a strigat Samson catre Domnul si a zis: "Doamne Dumnezeule, adu-ti aminte de mine si intareste-ma inca o data, o, Dumnezeule, ca printr-o singura lovitura sa ma razbun pe filisteni pentru cei doi ochi ai mei!".

Si a miscat Samson din loc doi stalpi din mijloc pe care era intemeiata casa, sprijinindu-se de ei, in unul cu mana dreapta, si in celalalt cu stanga.

Si a zis Samson: "Mori, suflete al meu, cu filistenii!" Apoi s-a sprijinit cu toata puterea si s-a prabusit casa peste fruntasii filistenilor si peste tot poporul ce era in ea. Si cei pe care i-a ucis Samson la moartea sa au fost mai multi decat toti cei pe care-i ucisese in viata sa (Jud. 13-16).

Taria mea fi lauda mea este Domnul. Si mi-a fost mie spre izbavire (Ps. 117, 14).