Samuel judecator


Samuel judecator

Samuel sfatuieste poporul

Ajungand judecator, dupa moartea lui Eli, Samuel a zis catre popor: "De va intoarceti cu toata inima voastra la Domnul, atunci departati din mijlocul vostru dumnezeii straini si Astartele si sa va lipiti inimile voastre de Domnul si-I slujiti numai Lui, si El va va izbavi din mainile filistenilor".

Si au departat fiii lui Israel Baalii si Astartele si au inceput sa slujeasca numai Domnului.

Filistenii sunt biruiti

Filistenii au venit din nou sa bata pe israeliti. Cuprinsi de groaza, israelitii au zis catre Samuel: "Nu inceta a striga pentru noi catre Domnul Dumnezeul nostru, ca sa ne izbaveasca din mainile filistenilor".

Iar Samuel a zis: "Sa nu fie cu mine una ca aceasta, ca sa ma departez de Domnul Dumnezeul meu si sa nu strig mereu pentru voi intru rugaciune!"

Samuel aduse jertfa si se ruga pentru popor

Atunci Domnul aduse furtuna strasnica, care baga neoranduiala in tabara dusmanilor. Acestia au fost batuti si n-au mai indraznit sa treaca hotarul israelit cat a trait Samuel.

Israelitii cer rege

Samuel dupa ce a imbatranit apus pe fiii sai judecatori peste Israel. Dar fiii lui nu umblau pe caile sale, ci se abateau la lacomie, luau daruri si judecau stramb.

Atunci s-au adunat toti batranii lui Israel, au venit la Samuel in Rama si au zis catre el: "Tu ai imbatranit, iar fiii tai nu-ti urmeaza caile. De aceea pune peste noi un rege, ca sa ne judece acela, ca si la celelalte popoare!".

Cuvantul acesta insa n-a placut lui Samuel, cand i-au zis: "Da-ne rege, ca sa ne judece!". Si s-a rugat Samuel Domnului. Si a zis Domnul catre Samuel: "Asculta glasul poporului in toate cate iti graieste; caci nu pe tine te-au lepadat, ci M-au lepadat pe Mine, ca sa nu mai domnesc Eu peste ei. Asculta deci glasul lor, dar sa le spui si sa le arati drepturile regelui, care va domni peste ei".

Fericit este poporul acela care are pe Domnul ca Dumnezeu al sau (Ps. 143, 15).