Scaldatoarea Vitezda


Scaldatoarea Vitezda

Iisus vindeca alt slabanog

Fiind o sarbatoare a iudeilor Iisus s-a suit la Ierusalim. In Ierusalim, langa Poarta Oilor, era o scaldatoare, care se numea pe evreieste Vitezda, avand cinci pridvoare.

In acestea zaceau multime de bolnavi: orbi, schiopi, uscati, asteptand miscarea apei, caci un inger al Domnului se cobora la vreme in scaldatoare si tulbura apa si cine intra intai, dupa tulburarea apei, se facea sanatos, de orice boala era tinut.

Si era acolo un om, care era bolnav de treizeci si opt de ani. Iisus, vazand pe acesta zacand si stiind ca este asa inca de multa vreme, i-a zis: "Voiesti sa te faci sanatos?" Bolnavul I-a raspuns: "Doamne, nu am om, ca sa ma arunce in scaldatoare, cand se tulbura apa; ca, pana cand vin eu, altul se coboara inaintea mea". Iisus i-a zis: "Scoala-te, ia-ti patul tau si umbla".

Si indata omul s-a facut sanatos, si-a luat patul si umbla. Dar in ziua aceea era sambata.

Iudeii se scandalizeaza

Deci ziceau iudeii catre cel vindecat: "Este zi de sambata si nu-ti este ingaduit sa-ti iei patul". El le-a raspuns: "Cel ce m-a facut sanatos, Acela mi-a zis: Ia-ti patul si umbla". Ei l-au intrebat: "Cine este omul care ti-a zis: Ia-ti patul tau si umbla?"

Iar cel vindecat nu stia cine este, caci Iisus se daduse la o parte din multimea care era in acel loc. Dupa aceasta Iisus l-a aflat in templu si i-a zis: "Iata ca te-ai facut sanatos. De acum sa nu mai pacatuiesti, ca sa nu-ti fie ceva mai rau".

Atunci omul a plecat si a spus iudeilor ca Iisus este Cel ce l-a facut sanatos. Pentru aceasta iudeii prigoneau pe Iisus si cautau sa-L omoare, ca facea acestea sambata.

Iisus se numeste pe Sine Fiul lui Dumnezeu

Dar Iisus le-a raspuns: "Tatal Meu pana acum lucreaza; si Eu lucrez". Deci pentru aceasta cautau si mai mult iudeii sa-L omoare, nu numai pentru ca dezlega sambata, dar si pentru ca zicea ca Dumnezeu este Tatal Sau, facandu-Se pe Sine deopotriva cu Dumnezeu.

A raspuns deci Iisus si le-a zis: "Adevarat, adevarat zic voua: Fiul nu poate sa faca nimic de la Sine, daca nu va vedea pe Tatal facand; caci cele ce face Acela, acestea le face si Fiul intocmai.

Ca Tatal iubeste pe Fiul si-I arata toate cate face El si lucruri mai mari decat acestea va arata Lui, ca voi sa va mirati. Caci, dupa cum Tatal scoala pe cei morti si le da viata, tot asa si Fiul da viata celor ce voieste.

Tatal nu judeca pe nimeni, ci toata judecata a dat-o Fiului, ca toti sa cinsteasca pe Fiul, precum cinstesc pe,Tatal. Cel ce nu cinsteste pe Fiul nu cinsteste nici pe Tatal Care L-a trimis.

Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viata.

Adevarat, adevarat zic voua, ca vine ceasul si acum este, cand mortii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu si cei ce vor auzi vor invia; caci precum Tatal are viata in Sine, asa I-a dat si Fiului sa aiba viata in Sine; si I-a dat putere sa faca judecata, pentru ca este Fiul Omului.

Nu va mirati de aceasta, ca vine ceasul in care toti cei din morminte vor auzi glasul Lui; si vor iesi cei ce au facut cele bune, spre invierea vietii, iar cei ce au facut cele rele, spre invierea osandirii" (In. 5, 1-29).

Si noi am crezut si am cunoscut ca Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu (In. 6, 69).