Simon Magul - in Samaria


Simon Magul - in Samaria

Prigonirea imprastie pe ucenici

Dupa uciderea Sfantului Stefan s-a facut prigoana mare impotriva Bisericii din Ierusalim. Si cel ce strica mai mult Biserica era Saul, care mergea din casa in casa, apuca barbatii si femeile si-i da la temnita. Deci, ucenicii, vazand prigonirea, au parasit Sfanta Cetate si s-au raspandit prin toata Iudeea si Samaria, propovaduind Evanghelia; iar apostolii au ramas in Ierusalim.

Filip propovaduieste Evanghelia in Samaria

Iar Filip, coborandu-se intr-o cetate a Samariei, propovaduia pe Hristos. Si multimile luau aminte intr-un cuget la cele spuse de catre Filip, ascultandu-l si vazand semnele pe care le savarsea. Caci din multi care aveau duhuri necurate, strigand cu glas mare, ele ieseau si multi slabanogi si schiopi s-au vindecat.

Si s-a facut mare bucurie in cetatea aceea.

Cel botezati din nou primesc Duh Sfant

Iar apostolii din Ierusalim, auzind ca Samaria a primit cuvantul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru si pe Ioan, care, coborandu-se, s-au rugat pentru ei, ca sa primeasca Duhul Sfant; caci nu se pogorase inca peste nici unul dintre ei, ci erau numai botezati in numele Domnului Iisus.

Atunci Petru si Ioan isi puneau mainile peste ei, si ei luau Duhul Sfant.

Simon Magul incearca sa cumpere cu bani darul apostoliei

In zilele acelea, era in Samaria un om, anume Simon, care incerca sa insele poporul cu vrajile. Omul acesta, vazand minunile facute de Filip, s-a botezat si el, si, vazand ca prin punerea mainilor apostolilor se da Duhul Sfant, le-a adus bani si le-a zis: "Dati-mi si mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mainile sa primeasca Duhul Sfant".

Iar Petru a zis catre el: "Banii tai sa fie cu tine spre pierzare! Caci ai socotit ca darul lui Dumnezeu se agoniseste cu bani. Tu n-ai parte, nici mostenire la chemarea aceasta, pentru ca inima ta nu este dreapta inaintea lui Dumnezeu, Pocaieste-te deci de aceasta rautate a ta si te roaga lui Dumnezeu, doara ti se va ierta cugetul inimii tale. Caci intru amaraciunea fierii si intru legatura nedreptatii te vad ca esti".

Si, raspunzand, Simon a zis: "Rugati-va voi la Domnul, pentru mine, ca sa nu vina asupra mea nimic din cele ce ati zis". Iar ei, marturisind si graind cuvantul lui Dumnezeu, s-au intors la Ierusalim si in multe sate ale samarinenilor binevesteau (Fapte 8, 2-25).

Si imi veti fi Mie martori pana la marginile pamantului (Fapte 1, 8).