Sinodul Apostolic de la Ierusalim


Sinodul Apostolic de la Ierusalim

In Antiohia crestinii sunt in neintelegere asupra Legii lui Moise

Unii dintre crestini, coborand din Iudeea, invatau pe frati ca: "Daca nu va taiati imprejur, dupa randuiala lui Moise, nu puteti sa va mantuiti". Si facandu-se pentru ei impotrivire si discutie, nu putina, cu Pavel si Barnaba, au randuit ca Pavel si Bamaba si alti cativa dintre ei sa se suie la apostolii si la preotii din Ierusalim pentru aceasta intrebare.

In Ierusalim apostolii si preotii se sfatuiesc si hotarasc

Dupa ce au sosit la Ierusalim Pavel si Barnaba, apostolii si preotii s-au adunat pentru a cerceta nedumerirea crestinilor din Antiohia; si dupa o lunga sfatuire, s-a ridicat Petru si a zis: "Barbati frati, voi stiti ca, din primele zile, Dumnezeu m-a ales dintre voi, ca, prin gura mea, neamurile sa auda cuvantul Evangheliei si sa creada. Si Dumnezeu, Cel ce cunoaste inimile, le-a marturisit, dandu-le Duhul Sfant, ca si noua.

Si nimic n-a deosebit intre noi si ei,curatind inimile lor prin credinta. Acum, deci, de ce ispititi pe Dumnezeu si vreti sa puneti pe grumazul ucenicilor un jug pe care nici parintii nostri, nici noi n-am putut sa-l purtam? Ci, prin harul Domnului nostru Iisus Hristos, credem ca ne vom mantui in acelasi chip ca si aceia".

Si a tacut toata multimea si asculta pe Barnaba si pe Pavel, care istoriseau cate semne si minuni a facut Dumnezeu prin ei intre neamuri.

Si dupa ce au tacut ei, a raspuns Iacob, zicand: "Barbati frati, ascultati-ma! Eu socotesc sa nu tulburam pe cei ce, dintre neamuri, se intorc la Dumnezeu".

Hotararea Sinodului din Ierusalim e vestita in Biserica din Antiohia

Atunci apostolii si preotii, cu toata Biserica, au hotarat sa aleaga barbati dintre ei si sa-i trimita la Antiohia, cu Pavel si cu Barnaba: pe Iuda cel numit Barsaba, si pe Sila, barbati cu vaza intre frati, scriind prin mainile lor acestea: "Apostolii si preotii si fratii, fratilor dintre neamuri, care sunt in Antiohia si in Siria si in Sicilia, salutare!

Deoarece am auzit ca unii dintre noi, fara sa fi avut porunca noastra, venind, v-au tulburat cu vorbele lor si au ravasit sufletele voastre, zicand ca trebuie sa va taiati imprejur si sa paziti Legea, noi am gasit de cuviinta, adunati intr-un gand, ca sa trimitem la voi barbati alesi, impreuna cu iubitii nostri Barnaba si Pavel, oameni care si-au pus viata lor pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos.

Drept aceea, am trimis pe Iuda si pe Sila, care va vor vesti si ei, cu cuvantul, aceleasi lucruri. Pentru ca parutu-s-a Duhului Sfant si noua sa nu vi se puna nici o greutate in plus in afara de cele ce sunt necesare. Sa va feriti de cele jertfite idolilor si de sange si de animale sugrumate si de desfrau, de care pazindu-va, bine veti face. Fiti sanatosi!"

Deci cei trimisi au coborat la Antiohia si, adunand multimea, au predat scrisoarea. Si, citind-o, s-au bucurat pentru mangaiere (Fapte 15, 1-31).

Iar cand va veni Acela, Duhul Adevarului, va va calauzi la tot adevarul; caci nu va vorbi de la Sine, ci cate aude va vorbi si cele viitoare va va vesti (In. 16, 13).