Slava lui Solomon


Slava lui Solomon. Cei din urma ani ai lui

Solomon e bogat

Apucatu-s-a apoi Solomon si a zidit si casa pentru dansul, un stralucit palat, la care a lucrat 13 ani, si in care avea un tron domnesc, turnat din aur curat si impodobit cu fildes. Vasele sale de mancat erau din aurul cel mai curat. Mesterii sai se duceau in tarile cele mai departate sa caute aur si lucruri scumpe de tot felul, precum pauni, colti de elefant s. a. Cu un cuvant, Solomon a intrecut in bogatie pe toti regii pamantului.

Cinstea si numele mare al lui Solomon

Oamenii din toate tarile lumii veneau sa vada pe Solomon si socoteau pentru ei o deosebita cinste cand puteau sa-i trimita daruri. Regina din Saba insa, auzind de slava lui Solomon cea in numele Domnului, a venit sa-i incerce intelepciunea cu cuvinte greu de inteles.

Cand aceasta l-a intalnit si cand a vazut toata slava lui, se umplu de mirare si zise: "Adevarat este ce am auzit eu in tara mea de lucrurile tale si de intelepciunea ta; insa eu nu credeam vorbele, pana n-am venit si n-am vazut cu ochii mei; si iata, nici pe jumatate nu mi se spusese; tu ai intelepciune si bogatie mult mai mare decat cum am auzit eu.

Ferice de oamenii tai si de aceste slugi ale tale, care totdeauna iti stau inainte si asculta intelepciunea ta!

Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul tau, Care a binevoit sa te puna pe tronul lui Israel! Domnul, din dragostea cea vesnica a Lui catre Israel, te-a pus rege sa faci judecata si dreptate".

Apoi regina i-a adus daruri scumpe de aur si de pietre scumpe, si cand a plecat, a incarcat-o si Solomon de daruri.

Solomon pacatuieste

Solomon si-a luat in casatorie femei pagane, care l-au facut sa cada in inchinarea de idoli tocmai la batranete. Si s-a maniat Domnul si a zis lui Solomon: "Pentru ca s-au facut aceste lucruri cu tine si pentru ca tu n-ai tinut legamantul si randuielile Mele pe care ti le-am poruncit, de aceea voi rupe regatul tau din mana ta si-l voi da robului tau. Insa in zilele tale nu voi face aceasta, pentru David, tatal tau, ci din mana fiului tau il voi rupe".

Solomon a domnit 40 de ani peste Israel. Si a adormit cu parintii lui, si a fost inmormantat Solomon la un loc cu parintii lui, in cetatea lui David, tatal sau; iar in locul lui in Ierusalim s-a facut rege Roboam, fiul sau (3 Regi 9-11; 2 Par. 9).

Drept aceea, cel caruia i se pare ca sta sa ia seama sa nu cada (1 Cor. 10, 12).