Valaam


Valaam

Balac cheama pe Valaam

Purcezand apoi de acolo, fiii lui Israel au tabarat in sesurile Moabului, langa Iordan, in fata Ierihonului. Iar Balac, fiul lui Sefor, vazand toate cate facuse Israel amoreilor, s-a infricosat foarte tare de poporul acesta, pentru ca era mult la numar, si s-au inspaimantat moabitii de fiii lui Israel.

Deci a trimis acesta soli la Valaam, fiul lui Beor, in Petor, care e asezat langa raul Eufrat, in pamantul fiilor poporului sau, ca sa-l cheme si sa-i spuna: "Iata, a iesit un popor din Egipt si a acoperit fata pamantului si traieste langa mine. Vino deci si-mi blesteama poporul acesta, ca-i mai tare decat mine, si atunci poate voi fi in stare sa-l bat si sa-l alung din tara. Eu stiu ca pe cine binecuvintezi tu acela-i binecuvantat, si pe cine blestemi e blestemat".

Valaam binecuvinteaza de trei ori poporul israelit

Dumnezeu insa a zis catre Valaam: "Sa nu te duci cu ei si sa nu blestemi poporul acela, ca e binecuvantat".

Valaam a pornit la drum impreuna cu capeteniile Moabului, iar Balac i-a iesit inainte si l-a dus pe un munte cu doua inaltimi deosebite, de unde el vazu tabara israelitilor. Si indata a binecuvantat Valaam pe poporul lui Israel si nu l-a blestemat. Atunci Balac l-a dus pe o culme de deal inca si mai inalta si mai apropiata. Si cand a vazut pe israeliti, Valaam a strigat: "Cat de frumoase sunt salasurile tale, Iacobe!

Cat de frumoase sunt corturile tale, Israele. Iesi-va din samanta lui un Om, Care va stapani neamuri multe si stapanirea Lui va intrece pe a lui Agag si imparatia Lui se va inalta. Binecuvantat sa fie cel ce te va binecuvanta si blestemat cel ce te va blestema!" Cuprins de manie, Balac a zis catre Valaam: "Eu te-am chemat sa blestemi pe dusmanii mei; si tu i-ai binecuvantat pana acum de trei ori! Fugi dar in tara ta".

Valaam vede cu duhul pe Rascumparatorul

Iar Valaam a raspuns: "Deci, iata ma duc repede in tara mea; dar vino sa-ti spun ce are sa faca poporul acesta cu poporul tau in vremurile viitoare. Il vad, dar acum inca nu-i; il privesc, dar nu de aproape; o stea rasare din Iacov; un toiag se ridica din Israel si va lovi pe capeteniile Moabului si pe toti fiii lui Set ii va zdrobi".

Dupa acestea Valaam s-a intors in tara sa (Num. 22-24).

Am vazut la rasarit steaua Lui, si am venit sa ne inchinam Lui (Mt. 2, 2).