Vamesul si Fariseul - Cei zece leprosi


Vamesul si Fariseul - Ce
i zece leprosi

Trebuie a ne ruga cu umilinta

Zis-a Iisus pilda aceasta: "Doi oameni s-au suit la templu, ca sa se roage; unul fariseu si celalalt vames. Fariseul, stand, asa se ruga in sine: Dumnezeule, iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, rapitori, nedrepti, adulteri sau ca si acest vames. Postesc de doua ori pe saptamana, dau zeciuiala din toate cate castig.

Iar vamesul, departe stand, nu voia nici ochii sa-si ridice catre cer, ci-si batea pieptul, zicand: Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului! Zic voua ca acesta s-a coborat mai indreptat la casa sa, decat acela. Fiindca oricine se inalta pe sine se va smeri, iar cel ce se smereste pe sine se va inalta" (Lc. 18, 10-14).

Trebuie a ne arata recunoscatori lui Dumnezeu

Pe cand Iisus mergea spre Ierusalim si trecea prin mijlocul Samariei si al Galileii, intrand intr-un sat, L-au intampinat zece leprosi care stateau departe, si care au ridicat glasul si au zis: "Iisuse, invatatorule, fie-Ti mila de noi!"

Si vazandu-i, El le-a zis: "Duceti-va si va aratati preotilor". Dar, pe cand ei se duceau, s-au curatit de lepra. Iar unul dintre ei, vazand ca s-a vindecat, s-a intors slavind pe Dumnezeu cu glas mare. Si a cazut cu fata la pamant la picioarele lui Iisus, multumindu-I. Si acela era samarinean.

Si, raspunzand, Iisus a zis: "Oare nu zece s-au curatit? Dar cei noua unde sunt? Nu s-a gasit sa se intoarca sa dea slava Iui Dumnezeu decat numai acesta, care este de alt neam?".

Si i-a zis: "Scoala-te si du-te; credinta ta te-a mantuit" (Lc. 17, 11-19).