Vestirea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul


Vestirea nasterii Sfantului Ioan Botezatorul

Dumnezeu fagaduieste lui Zaharia un fiu

Era in zilele lui Irod, regele Iudeii, un preot cu numele Zaharia, din ceata preoteasca a lui Abia, iar femeia lui era din fiicele lui Aaron si se numea Elisabeta. Si erau amandoi drepti inaintea lui Dumnezeu, umbland fara prihana in toate poruncile si randuielile Domnului. Dar nu aveau nici un copil, deoarece Elisabeta era stearpa si amandoi erau inaintati in zilele lor.

Si pe cand Zaharia slujea inaintea lui Dumnezeu, in randul saptamanii sale, a iesit la sorti, dupa obiceiul preotiei, sa tamaieze, intrand in templul Domnului. Iar toata multimea poporului, in ceasul tamaierii, era afara si se ruga. Si i s-a aratat ingerul Domnului, stand de-a dreapta altarului tamaierii. Si vazandu-l, Zaharia s-a tulburat si frica a cazut peste el.

Iar ingerul a zis catre el: „Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, femeia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan. Si bucurie si veselie vei avea si, de nasterea lui, multi se vor bucura. Caci va fi mare inaintea Domnului; nu va bea vin, nici alta bautura ametitoare si inca din pantecele mamei sale se va umple de Duh Sfant. Si pe multi din fiii lui Israel ii va intoarce la Domnul Dumnezeul lor. Si va merge inaintea Lui cu duhul si cu puterea lui Ilie, ca sa intoarca inimile parintilor spre copii si pe cei neascultatori la intelepciunea dreptilor, ca sa gateasca Domnului un popor pregatit”.

Zaharia se indoieste si este pedepsit

Si a zis Zaharia catre inger: „Dupa ce voi cunoaste aceasta? Caci eu sunt batran si femeia mea inaintata in zilele ei". Si ingerul, raspunzand, i-a zis: „Eu sunt Gavriil, cel ce sta inaintea lui Dumnezeu. Si am fost trimis sa graiesc catre tine si sa-ti binevestesc acestea. Iata vei fi mut si nu vei putea sa vorbesti pana in ziua cand vor fi acestea, pentru ca n-ai crezut in cuvintele mele, care se vor implini la timpul lor".

Si poporul astepta pe Zaharia si se mira ca intarzie in templu. Si iesind, nu putea sa vorbeasca. Si ei au inteles ca a vazut vedenie in templu; si el le facea semne si a ramas mut.

Si cand s-au implinit zilele slujirii lui la templu, s-a dus la casa sa (Lc. 1, 5-23).

Nu fi necredincios, ci credincios (In. 20, 27).