Via lui Nabot


Via lui Nabot

Ahab ravneste via lui Nabot

Iar dupa aceasta, s-au petrecut urmatoarele: Nabot izreeliteanul avea in Izreel o vie langa curtea lui Ahab, regele Samariei.

Si a grait Ahab cu Nabot si a zis: "Sa-mi dai mie via ta, ca sa-mi fac din ea o gradina de verdeturi, caci e aproape de casa mea; iar in locul ei iti voi da o vie mai buna decat aceasta, sau daca iti vine mai bine, iti voi da argint cat pretuieste ea". Nabot insa a zis catre Ahab: "Sa ma fereasca Dumnezeu sa-ti dau eu mostenirea parintilor mei!"

Si a venit Ahab acasa trist si amarat de cuvantul pe care i-l spusese Nabot izreeliteanul, zicand: Nu-ti dau mostenirea parintilor mei. Si cu duhul tulburat, s-a culcat in patul sau, s-a intors cu fata la perete si n-a mancat.

Izabela pune sa ucida pe Nabot cu pietre

Atunci a intrat Izabela, femeia lui, la el si i-a zis: "De ce este intristat duhul tau si nu mananci?". Si Ahab i-a spus atunci pricina supararii sale. Zis-a Izabela, femeia lui: "Ce carmuire ar mai fi in Israel, daca tu ai face tot asa? Scoala, mananca si fii cu voie buna, ca via lui Nabot izreeliteanul ti-o dau eu!".

Apoi ea a scris scrisori in numele lui Ahab, le-a pecetluit cu inelul lui si a trimis aceste scrisori la batranii si la fruntasii din cetatea lui Nabot, care locuiau cu el acolo.

In scrisori insa ea scria asa: "Vestiti tuturor sa posteasca post si puneti pe Nabot. inaintea poporului. Si puneti doi oameni netrebnici sa marturiseasca impotriva lui si sa spuna: Ai hulit pe Dumnezeu si pe rege; si apoi sa-l scoateti afara si sa-l ucideti cu pietre si asa sa moara".

Si au facut barbatii cetatii lui Nabot, batranii si fruntasii care locuiau cu el in cetate, asa cum le poruncise Izabela si cum era scris in scrisorile trimise de ea lor. Doi oameni nelegiuiti au facut marturie mincinoasa impotriva lui Nabot, si acesta a fost omorat cu pietre, iar averea si via sa au fost luate de rege.

Ahab si Izabela sunt pedepsiti

Dupa ce regele a pus stapanire pe via lui Nabot, s-a intalnit intr-o zi fata in fata cu Ilie, care i-a zis: "Va sa zica l-ai ucis si i-ai rapit mostenirea? Asa zice Domnul: in locul unde au lins caini sangele lui Nabot, acolo vor linge cainii si sangele tau, iar pe Izabela cainii o vor manca sub zidurile cetatii".

Si dupa trei ani, Ahab, fiind ranit intr-o batalie ce a avut cu regele Siriei, a fost pus intr-un car, si spre seara muri. Si dupa ce regele a fost adus in Samaria si ingropat, au spalat carul, si cainii au lins sangele lui, precum zisese Ilie.

La catva timp dupa asta, Iehu se facu rege si intra in Izreel; iar Izabela statea la fereastra. Si a zis Iehu: "Aruncati-o jos!" Si s-a facut asa. Izabela a fost aruncata pe fereastra si, cazand jos, s-a zdrobit si a fost calcata sub picioarele cailor, iar cainii au mancat carnurile ei si n-a ramas din ea decat teasta, picioarele si palmele mainilor (3 Regi 21-23; 4 Regi 9).

Vai de cel rau, ca rautatea este a lui si va fi judecat dupa faptele lui (Is. 3, 11).